<!** Image 3 align=right alt="Image 212227" >Danuta Zając, radna klubu Czas Gospodarzy, chętnie spędza czas w kuchni. Najczęściej przygotowuje dania tradycyjne.
Ma swój niezawodny przepis np. na bigos z kiszonej kapusty. Tajemnica smaku tego dania tkwi w odpowiednich proporcjach składników. Specjalnie dla naszych Czytelników Danuta Zając podaje dzisiaj ten przepis.
Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 1 kg surowego mięsa (może być też ugotowane), 10 suszonych grzybów, 1 średnia cebula, jedna czwarta kostki smalcu, pół słoiczka koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, łyżka majeranku, łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy.
Wykonanie: Kapustę, gdy jest zbyt kwaśna, należy wypłukać, następnie zalać do połowy wrzątkiem i gotować do niecałkowitej miękkości. Później dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach oraz grzyby.<!** reklama>
Ugotowane wcześniej mięso pokroić i dodać do kapusty wraz z wywarem. Posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu. Dodać koncentrat. Całość wymieszać i dodać do niej resztę przypraw. Chwilę jeszcze gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?