Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

VIP od kuchni - Danuta Zając

(mr)
Danuta Zając, radna klubu Czas Gospodarzy, chętnie spędza czas w kuchni. Najczęściej przygotowuje dania tradycyjne.

<!** Image 3 align=right alt="Image 212227" >Danuta Zając, radna klubu Czas Gospodarzy, chętnie spędza czas w kuchni. Najczęściej przygotowuje dania tradycyjne.

Ma swój niezawodny przepis np. na bigos z kiszonej kapusty. Tajemnica smaku tego dania tkwi w odpowiednich proporcjach składników. Specjalnie dla naszych Czytelników Danuta Zając podaje dzisiaj ten przepis.

Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 1 kg surowego mięsa (może być też ugotowane), 10 suszonych grzybów, 1 średnia cebula, jedna czwarta kostki smalcu, pół słoiczka koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, łyżka majeranku, łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy.

Wykonanie: Kapustę, gdy jest zbyt kwaśna, należy wypłukać, następnie zalać do połowy wrzątkiem i gotować do niecałkowitej miękkości. Później dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach oraz grzyby.<!** reklama>

Ugotowane wcześniej mięso pokroić i dodać do kapusty wraz z wywarem. Posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu. Dodać koncentrat. Całość wymieszać i dodać do niej resztę przypraw. Chwilę jeszcze gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska