<!** Image 3 align=right alt="Image 208936" sub="[Fot.: archiwum]">Rafałowi „Zwierzakowi” Zielińskiemu,liderowi zespołu Strusie 4, na co dzień brakuje czasu na gotowanie. Gdy tylko jednak znajdzie wolną chwilę, zamyka się w kuchni, by tam pracowac nad prawdziwymi smakołykami.
- Najbardziej lubię dania kuchni włoskiej i hiszpańskiej, które są nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu - mówi i dzieli się z nami przepisem na jedno z najpopularniejszych dań w Hiszpanii.
Paella z owocami morza
Składniki: ok. 400 gramów ryżu krótkoziarnistego, mieszanka owoców morza (kalmary, małże, krewetki tygrysie), oliwa do podsmażenia, jedna duża cebula pokrojona w kostkę, jeden duży pomidor, pół papryki czerwonej, pół puszki groszku zielonego, 2 ząbki czosnku, bulion warzywny lub drobiowy, szafran - ok. 20 nitek, inne przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, curry, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: Owoce morza należy zagotować. Na jednej patelni podsmażyć cebulę i pomidora, dolewając wodę z zagotowanych owoców morza. Na osobnej patelni smażymy owoce morza, ryż, czosnek. Dodajemy sos z poprzedniej patelni, dolewamy bulion i wrzucamy nitki szafranu. Gotujemy wszystko na patelni razem przez ok. 15-20 minut.
Przed końcem dodajemy paprykę, groszek i inne przyprawy: curry, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła prowansalskie. Po 5 minutach paella z owocami morza jest gotowa.<!** reklama>
Danie dla dwóch osób. (mr) fot. archiwum
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?