<!** Image 3 align=right alt="Image 208384" >W domu Krystyny Dowgiałło święta spędza się dość dietetycznie. Nie oznacza to jednak, że na stole brakuje wielkanocnych rarytasów.
- Cała rodzina się odchudza, więc święta też staramy się przygotować w wersji light. Postanowiliśmy zrezygnować ze słodkich wypieków, które są chyba najbardziej kalorycznym daniem wielkanocnym - mówi toruńska radna PO.
By było zdrowo, pani Krystyna zastępuje też tradycyjne sklepowe masło własnoręcznym przygotowanym z awokado.
- Kupujemy dojrzałe awokado, przekrawamy na pół i wybieramy miąższ łyżeczką. Miąższ ugniatamy widelcem i dodajemy do niego sok z połowy cytryny i odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy i przekładamy do maselniczki koniecznie z pestką, która zapobiegnie ciemnieniu naszego masła - instruuje Krystyna Dowgiałło.
Co jeszcze gości na świątecznym stole radnej? Gęsina, a także kawior po żydowsku, którego głównym składnikiem jest... wątróbka. Poniżej zamieszczamy przepis Krystyny Dowgiałło na przygotowanie drugiego z dań.<!** reklama>
Kawior po żydowsku
Składniki: 0,5 kg wątróbki, 4 duże cebule, 5 jaj, natka pietruszki, olej do smażenia.
Przygotowanie: Wątróbkę obsmażyć na oleju (bez dodawania soli) tak, by nie była krwawa, ale też by jej nie wysuszyć. Zdjąć z patelni, a na tłuszczu, który pozostał po usmażeniu wątróbki, zeszklić drobno pokrojone cebule. W międzyczasie gotujemy 5 jajek na twardo. Ostudzone wątróbkę i jajka oraz natkę pietruszki siekamy drobno i mieszamy z wcześniej usmażoną cebulą. Smacznego. (mr)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?