Kiszenie ogórków to idealny sposób na wydłużenie czasu ich przechowywania. W wersji nieprzetworzonej możemy je trzymać w doku do kilku dni. Po tym czasie robią się miękkie, tracą wodę, a pestki w miąższu twardnieją i zwyczajnie przestają być smaczne.
Dzięki kiszeniu ogórków w wodzie z dodatkiem kopru, czosnku, soli i innych przypraw możemy się cieszyć ogórkami przez cały rok.
Jednak mimo tego, że po same ogórki kiszone sięgamy chętnie, to wodę, w której się znajdowały, traktujemy jak odpad, który wylewamy do zlewu. Okazuje się jednak, że powstająca w procesie fermentacji kwaskowata, o intensywnym smaku woda ma silne właściwości prozdrowotne.
Pijąc ją każdego dnia już po 7-10 dniach możemy zauważyć pozytywne zmiany w naszym organizmie. Sprawdź w naszej fotogalerii, co zyskujesz pijąc wodę po ogórkach kiszonych.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?