Renesansowa kuchnia
Kuchnia epoki renesansu jest bardzo bogata i zróżnicowana. Wyjaśnia to prof. Jarosław Dumanowski, który dwa lata temu, wraz ze Swietłaną Bułatową, odnalazł, opracował i wznowił najstarszą polską książkę kucharską „Kuchmistrzostwo” z 1540 roku. Jej kopia pochodzi z XVIII wieku. Przez wiele lat uważana była za zaginioną, dziś natomiast stanowi świetne źródło historyczne i to dzięki niej wybrani szefowie kuchni z Torunia mogli przygotować specjalne staropolskie dania.
– Kuchnia epoki renesansu była bogata w produkty śródziemnomorskie – opowiada prof. Jarosław Dumanowski w rozmowie z Nowościami. – Łączono wiele smaków. Używano wielu przypraw, takich jak szafran, pieprz, cynamon czy cukier trzcinowy – dodaje.
Renesansowa dieta oparta była także na tzw. dietetyce humoralnej, czyli równoważeniu smaków i diety, w której humor decydował zarówno o zdrowiu, jak i o chorobie człowieka. Lekarstwem na wszelkie dolegliwości miała być właśnie dieta, która zapewniała równowagę i dawała siłę na kolejne lata.
Warto przeczytać
Staropolskie smaki
Staropolska kuchnia łączona była z postem, dlatego dominowały w niej ryby, unikano natomiast nabiału, choć tworzono dla niego zastępstwa, np. mleko migdałowe czy tzw. ser z migdałów (coś jak dzisiejszy marcepan).
– Elity jadały w sposób bardzo zróżnicowany – mówi Jarosław Dumanowski. – Nie brakowało produktów egzotycznych, ale i też charakterystycznych dla polskich terenów. Pojawiało się sporo dziczyzny, serwowano np. bobry czy minogi, czyli ryby, które dziś są pod ochroną. Tworzono bardzo zaskakujące połączenia – wyjaśnia.
Bardzo popularnymi daniami były galareta z korzennym posmakiem czy kura na grzankach. Gustowano także, jak nazywa to prof. Dumanowski, staropolskim burgerze, czyli kanapce zrobionej z grzanek i „steka” z kurczaka. Często wybierano również kurczaka w miodzie. Każda z potraw była mocno doprawiona, nierzadko łączono ostre smaki z tymi słodkimi.
Gdzie i do kiedy można posmakować dań?
Renesansowe dania można skosztować od 11 do 17 września w pięciu lokalnych restauracjach:
- Restauracja Monka, ul. Piekary 2,
- Restauracja Esencja, ul. Szpitalna 4,
- Restauracja 4 Pory Roku, ul. Przedzamcze 6,
- Restauracja Hotelu Filmar, ul. Grudziądzka 39/43,
- Hotel Karczma Spichrz, ul. Mostowa 1.
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?