Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gdzie najbardziej domowy i najtańszy schabowy na starówce w Toruniu? Takie są ceny w barach na starym mieście

Wojciech Pierzchalski
Wojciech Pierzchalski
- Mamy bardzo prosty i tradycyjny przepis: najpierw na schab trochę mąki, potem jajko i na końcu bułka. Wtedy panierka się dobrze przyczepia i nie odchodzi od mięsa. Do tego tylko sól i pieprz, bez żadnej papryki, vegety i innych przypraw - mówi Beata Banaszewska, właścicielka baru "Pod Arkadami"
- Mamy bardzo prosty i tradycyjny przepis: najpierw na schab trochę mąki, potem jajko i na końcu bułka. Wtedy panierka się dobrze przyczepia i nie odchodzi od mięsa. Do tego tylko sól i pieprz, bez żadnej papryki, vegety i innych przypraw - mówi Beata Banaszewska, właścicielka baru "Pod Arkadami" Grzegorz Olkowski
Mimo zmieniających się diet klientów, w barach nadal król jest jeden - kotlet schabowy. Prosty, szybki którego "nie da się zepsuć" - jak słyszymy w barach na starówce, jest zdecydowanie najchętniej zamawianym tam daniem. Ile trzeba zapłacić za najbardziej domowe schabowe na toruńskim starym mieście?

Zobacz wideo: Tyle trzeba zapłacić za ogródek letni na starówce

od 16 lat

Dobry schab, mąka, bułka tarta, jajko, sól i pieprz - to najlepszy przepis na najsmaczniejszego schabowego - zapewniają pracownicy toruńskich barów. Wiedzą, co mówią, bo w miejscach, które odwiedziliśmy, klienci wybierają to danie od lat i przejedzeni domowym schabowym z pewnością nie są. Sprawdziliśmy, w jakich cenach można dostać domowe schabowe na starym mieście w Toruniu i co stoi za tymi uwielbianymi smakami.

Bistro "Katarzynka" przy placu Św. Katarzyny

W menu bistro "Katarzynka" znajdziemy cztery rodzaje schabowego. - Mamy tradycyjnego - panierowanego, słonecznego z dodatkowym jajkiem, katarzyński z pieczarkami i serem oraz zawijanego z serem - wymienia pani Patrycja, kelnerka w "Katarzynce".

- Najchętniej klienci zamawiają tradycyjnego, zdecydowanie cieszy się największym zainteresowaniem ze wszystkich dań - mówi pani Patrycja.

Tradycyjny schabowy w bistro "Katarzynka" kosztuje 17 zł, słoneczny - 19 zł, katarzyński z pieczarkami i zawijany z serem kosztują po 20 zł. Do tego można dobrać ziemniaki, kaszę, ryż za 6 zł i surówkę za 5 zł.

Bar "Małgośka", ul. Szczytna

Bar "Małgośka" przy Szczytnej to jeden z najbardziej znanych adresów wśród amatorów barów mlecznych w Toruniu. Domowe jedzenie serwują tu od 60 lat. Wśród licznych klientów króluje schabowy. - Wszyscy dobrze znają to z domu i nie da się go popsuć - tłumaczy Małgorzata Paziewska, właścicielka baru.

- Robimy bardzo tradycyjnie i po domowemu: tylko schab, jajko, bułka tarta i przyprawy, tak jak w domach - podkreśla właścicielka "Małgośki".

Polecamy

Schabowy w zestawie z ziemniakami i surówką kosztuje w "Małgośce" 39 zł.

"Cafe Relaks", ul. Szczytnej

Kilka kroków od "Małgośki", na schabowego zaprasza "Relaks". Tu także schabowy gra pierwsze skrzypce. - Wśród mięs jest najpopularniejszy - przyznaje pani Jolanta, właścicielka i podkreśla, że również tutaj receptura jest w stu procentach domowa i tradycyjna, bez zbędnych ulepszeń.

Kotlet schabowy przy Szczytnej, w zestawie z surówką i ziemniakami kosztuje 33 zł.

Bar Miś na Rynku Staromiejskim

Bar "Miś" to kolejny bar karmiący torunian domowym schabowym już od wielu lat. I chociaż diety klientów w tym czasie się pozmieniały, to przepis na schabowego wciąż jest tu taki sam.

- - Przede wszystkim staramy się mięso bardzo cienko rozbić, żeby schabowy był prawie na cały talerz. Nie każdy daje radę całego zjeść - śmieje pani Sylwia z baru "Miś". - Przepis jest prosty: schab, jajko i bułka tarta. Do tego sól, pieprz i to wszystko.

Kotlet schabowy w barze "Miś" kosztuje w zestawie z dodatkami 27 zł.

Pod Arkadami na starówce

- Mamy bardzo prosty i tradycyjny przepis: najpierw na schab trochę mąki, potem jajko i na końcu bułka. Wtedy panierka się dobrze przyczepia i nie odchodzi od mięsa. Do tego tylko sól i pieprz, bez żadnej papryki i innych przypraw - mówi Beata Banaszewska, właścicielka baru "Pod Arkadami".

Co jeszcze jest niezbędne, by schabowy podbijał podniebienia tak jak Pod Arkadami od ponad 70 lat? - Musi być dobrze rozbity i odpowiednio dopieczony - podkreśla obecna właścicielka słynnego baru. 100-gramowy kotlet kosztuje tu 20,80 zł, w zestawie z ziemniakami u surówką - 35 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska