Gdzie zjeść gęsinę w Toruniu i okolicach?
Wybór jest naprawdę duży. Dla każdego miłośnika jedzenia znajdzie się coś, co trafi w jego kubki smakowe. Poniżej przygotowaliśmy spis restauracji, które dołączyły do akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Co znajduje się w menu?
Karczma Gęsia Szyja
- zakąski: gęsiowa pasztetowa z jabłkiem, cebulą, śliwką suszoną, sosem żurawinowo-chrzanowym i pieczywem ciemnym,
- gęsi smalec z cebulą, jabłkiem suszonym, jałowcem i pieczywem ciemnym,
- zupy: polewka gęsiarki – czernina z kluskami ziemniaczanymi i suszonymi owocami,
- gąski i kurki – rosół z lanymi kluskami i kurkami,
- dania główne: gęsie lepiochy – pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą i suszonymi grzybami,
- gęsia noga – udko z gęsi z modrą kapustą
- gęsi krzyk – grillowana mielona pierś z gęsi z serem górskim i sosem czosnkowym,
- borowikowy cyc – pieczony filet z gęsi w sosie borowikowym,
- porąbany żołądek – duszone żołądki z gęsi, suszone grzyby, warzywa,
- burgęś – grillowana mielona pierś z gęsi, boczek wędzony, papryka, cebula, ogórek pikowany, rukola, sos curry, bułka, frytki,
- niezła sztuka dla 4 osób – pieczona gęś w całości nadziewana owocami na kapuście modrej duszonej z kopytkami.
Restauracja Raffaello – Strefa Smaku
- przystawka: pierogi pieczone z gęsiną i sosem porzeczkowym podawane na rukoli;
- zupa: rosół z pieczonej gęsiny z kartaczem; danie główne: konfitowane udko z gęsi lub pierś podawana z pieczonym jabłkiem nadziewane modrą kapustą, kluski z sosem jabłkowo-tymiankowym;
- deser: jabłka w cieście piernikowym z syropem z buraka cukrowego;
- dodatkowo gęś pieczona w całości na specjalne zamówienie.
Restauracja Piernicova
- przystawka: regionalny półgęsek, płatki gęsi, cebulka w białym winie, ser zagrodowy, prażone orzechy laskowe, śliwka strzelecka, chleb piernikowy, dressing z marynowanej dyni; zupa: krupnik na gęsinie, warzywa i gęsi bulion, marynowane gęsie żołądki, kasza z podgrzybkami, purée z wędzonej cebuli, panierowane żółtko, olej lubczykowy;
- danie główne: pierś z gęsi na różowo, suflet ziemniaczany z majerankiem, mus z czerwonej kapusty z warzywami, chutney z jabłek, demi glace na gęsinie.
Restauracja Mieszczańska u Gołębiewskich
- czernina z szarymi kluskami,
- pierś z gęsi w sosie śliwkowym z modrą kapustą z rodzynkami i purée ziemniaczanym,
- rogal domowy z białym makiem.
Restauracja Nova 22
konfitowane udo z gęsi na dyniowych kopytkach z czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem młotkowanym, tartymi buraczkami oraz sosem śliwkowo-piernikowy.
Restauracja Chleb i wino
- aromatyczne udko z gęsi w piernikowym sosie, podawane z modrą kapustą i kluskami śląskimi lub purée ziemniaczanym, lub ziemniakami opiekanymi.
Pałac Romantyczny w Turznie
- bulion na gęsinie,
- tradycyjna czernina kujawska z kluseczkami,
- soczysta pierś z gęsi z pierogami z modrą kapustą,
- tatar z gęsi z przepiórczym żółtkiem,
- carpaccio z wędzonej gęsi z oliwą truflową.
Restauracja hotelu Olender w Wielkiej Nieszawce
- aromatyczny bulion z gęsi, pieczone warzywa, swojski makaron,
- burger z szarpaną gęsiną, wędzony sos BBQ, rzymska sałata, majonez, cebula, ogórek konserwowy, frytki z batatów,
- gruszka w polewie czekoladowej i orzechami.
Poznaj ciekawe grupy lokalne na Facebooku:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?