Glutaminian sodu dodają do większości spożywczych produktów. Może Cię zabić!
Syndrom chińskiej restauracji - kiedy po raz pierwszy opisano glutaminian sodu?
Zjawisko niepożądanego działania tej substancji opisano już ponad 50 lat temu. Glutaminian sodu został opisany w 1968 roku przez dr. Ho Man Kwoka. W liście do New England Journal of Medicine opisał on specyficzne objawy, które umieścił pod mianem syndromu chińskiej restauracji. Nazwa pochodzi od specyficznych konsekwencji jedzenia w chińskich restauracjach na terenie Stanów Zjednoczonych.
POLECAMY:
Masz te objawy? Brakuje Ci witaminy K
Stan witaminy E w organizmie
W swoim liście naukowiec opisał m.in. drętwienie karku oraz ramion i pleców, a nawet kołatanie serca. Wskazując na wiele możliwych przyczyn, Kwok uznał, że najprawdopodobniej winny za to jest właśnie glutaminian monosodowy. Od tego czasu produkt ten stał się przedmiotem wielu badań na całym świecie. Nadrzędnym celem stało się zweryfikowanie, jak glutaminian sodu wpływa na zdrowie człowieka.