Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zjawisko niepożądanego działania tej substancji opisano już...
fot. Pixabay

Glutaminian sodu dodają do większości spożywczych produktów. Może Cię zabić!

Syndrom chińskiej restauracji - kiedy po raz pierwszy opisano glutaminian sodu?

Zjawisko niepożądanego działania tej substancji opisano już ponad 50 lat temu. Glutaminian sodu został opisany w 1968 roku przez dr. Ho Man Kwoka. W liście do New England Journal of Medicine opisał on specyficzne objawy, które umieścił pod mianem syndromu chińskiej restauracji. Nazwa pochodzi od specyficznych konsekwencji jedzenia w chińskich restauracjach na terenie Stanów Zjednoczonych.

POLECAMY:
Masz te objawy? Brakuje Ci witaminy K
Stan witaminy E w organizmie


W swoim liście naukowiec opisał m.in. drętwienie karku oraz ramion i pleców, a nawet kołatanie serca. Wskazując na wiele możliwych przyczyn, Kwok uznał, że najprawdopodobniej winny za to jest właśnie glutaminian monosodowy. Od tego czasu produkt ten stał się przedmiotem wielu badań na całym świecie. Nadrzędnym celem stało się zweryfikowanie, jak glutaminian sodu wpływa na zdrowie człowieka.

Zobacz również

Tak oceniliśmy piłkarzy Arki za mecz z Zagłębiem. Kobacki dał zwycięstwo

Tak oceniliśmy piłkarzy Arki za mecz z Zagłębiem. Kobacki dał zwycięstwo

Tego jeszcze nie grali. Kibic Widzewa... kiwał stewarda na murawie

Tego jeszcze nie grali. Kibic Widzewa... kiwał stewarda na murawie

Polecamy

Jan-Krzysztof Duda trzeci w klasyfikacji generalnej turnieju w Warszawie

Jan-Krzysztof Duda trzeci w klasyfikacji generalnej turnieju w Warszawie

Juniorzy Abramczyk Polonii Bydgoszcz wygrywają na wyjeździe

Juniorzy Abramczyk Polonii Bydgoszcz wygrywają na wyjeździe

Wielka sensacja w Rzymie. Novak Djoković przegrał w trzeciej rundzie!

Wielka sensacja w Rzymie. Novak Djoković przegrał w trzeciej rundzie!