Spis treści
Mam dla ciebie przepis na pyszny jogurtowiec. To ciasto bez pieczenia, na jogurcie naturalnym, z owocowymi, kolorowymi galaretkami i spodzie z gotowych biszkoptów. Wierzch ciasta proponuję ozdobić plasterkami brzoskwini. Przygotowanie takiego deseru jest bardzo proste, ale musimy na nie przeznaczyć trochę czasu i cierpliwości, ponieważ poszczególne masy muszą mieć czas, żeby stężeć. Jogurtowiec najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej lub nawet dzień przed podaniem. Można przygotować go w keksowej lub prostokątnej formie. Dobrym pomysłem jest zrobić ten smakołyk w tortownicy i podać jako tort.
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto jogurtowiec na biszkoptach.
Przepis na jogurtowiec
czas przygotowania: ok. 2 godziny, zależy od czasu stężenia galaretek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 800 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
- 20 g żelatyny,
- 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody,
- 4 galaretki owocowe (np. wiśniowa, agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 16 g cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
- brzoskwinie z puszki,
- biszkopty (ilość w zależności od foremki i kształtu biszkopta, np. 9 podłużnych).
Jak zrobić ciasto jogurtowiec na biszkoptach bez pieczenia?
- Przygotowałam trzy galaretki (wiśniową, cytrynową i agrestową). Każdą rozmieszałam w 350 ml wrzącej wody i wylałam do płaskiego naczynia.
- Odstawiłam galaretki do stężenia, a następnie pokroiłam je w kostkę.
- Żelatynę wymieszałam z przegotowaną, ciepłą wodą.
- Jogurt zmiksowałam krótko z cukrem i wanilią.
- Wlałam żelatynę i dokładnie wymieszałam.
- Dodałam pokrojone galaretki i ponownie wymieszałam.
- Blaszkę wyłożyłam dwiema warstwami folii spożywczej.
- Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów i wylałam na nią jogurtową masę.
- Wstawiłam ciasto do lodówki, żeby stężało.
- Przygotowałam brzoskwiniową galaretkę w 350 ml wrzącej wody.
- Pokroiłam brzoskwinie w plasterki.
- Gdy jogurtowiec stężał, udekorowałam wierzch plasterkami brzoskwiń i polałam tężejącą już galaretką.
- Ponownie wstawiłam ciasto do lodówki.
- Podałam, gdy galaretka dobrze stężała.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?