Podatek od cukru: gdzie szukać go w produktach spożywczych?
Według GUS, w 2018 roku statystyczny Polak zjadł aż o 6 kg cukru więcej niż rok wcześniej. Cukrzycę ma w naszym kraju ok. 3 mln obywateli. Na tym nie koniec wstydliwych statystyk.
W Polsce ponad 60 proc. mężczyzn i blisko połowa kobiet w cierpi na nadwagę lub otyłość.
Pod tym względem zajmujemy niechlubne piąte miejsce wśród najbardziej otyłych narodów Europy. Za nadprogramowe kilogramy Polaków odpowiedzialny jest m.in. cukier. Spożywamy go w nadmiarze objadając się słodyczami i pijąc słodkie napoje.
Polecamy
- Mamy do czynienia z plagą konsumpcji cukru na ogromną skalę. Jeśli spojrzymy na to, ile rocznie spożywa go przeciętny Polak, to okazuje się, że każdy z nas konsumuje rocznie 40 kilogramów czystego cukru. Z czego 10 kilo w sposób świadomy, a reszta to różne słodzenia zawarte na przykład w napojach, żywności i innych produktach spożywczych. A my nie mamy pełnej świadomości, co tak naprawdę jemy. Trzeba się zastanowić jak nad tym zapanować, bo to powoduje ogromne konsekwencje dla naszego zdrowia – argumentował na łamach Dziennika Gazety Prawnej Adam Niedzielski, szef Narodowego Funduszu Zdrowia.
Wielu z nas nie ma świadomości, że cukier jest na przykład w chlebie, ogórkach konserwowych i ketchupie, a substancje słodzące w kiełbasach i wędlinach drobiowych. Sporo cukru zawierają także alkohole z wódką na czele. Duże ilości tego składnika zawierają pozornie zdrowe jogurty owocowe, soki i płatki śniadaniowe.
Kiedy podatek od słodyczy?
Podatek od produktów z dużą zawartością cukru to nie nowość.
Wprowadziły go już Kanada, Stany Zjednoczone, Francja i Wielka Brytania.
I mają oczekiwane efekty. Kiedy mógłby on zacząć obowiązywać u nas? Konkretnej daty nie ma, ale mówi się o tym, że jak najszybciej.
Okazuje się, że Polska Izba Handlowa uważa, że "podatek od cukru" nie przyniesie spodziewanych efektów. Polska Izba Handlu przesłała do Ministerstwa Zdrowia swoje uwagi dotyczące projektu.
Zgodnie z uzasadnieniem Projektu ustawy, celem jej wprowadzenia jest ochrona zdrowia, profilaktyka chorób rozwijających się na tle wadliwego żywienia i zwalczanie otyłości. [...] Poza zastrzeżeniem, że wpływy z opłaty mają stanowić w 98 proc. przychód budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia, Projekt nie przewiduje żadnych innych środków realizacji wskazanego celu – tłumaczy Polska Izba Handlu w swoim stanowisku
"W ocenie Izby, istnieją inne, mniej dolegliwe dla przedsiębiorców, środki jego osiągnięcia. Realizację tak sformułowanego celu, związaną z mniejszymi obciążeniami finansowymi, organizacyjnymi i technicznymi dla przedsiębiorców, umożliwiają inne działania, w tym działania pozaprawne związane z kształtowaniem odpowiednich postaw prozdrowotnych i zmianą modelu konsumpcji, w tym kampanie edukacyjne i akcje informacyjne. Jeżeli nawet uznać, że w celu jego realizacji niezbędna jest interwencja prawodawcza, to – zgodnie z konstytucyjnymi zasadami subsydiarności i proporcjonalności – powinna ona bazować na istniejących już mechanizmach prawnych, w tym obowiązujących instrumentach fiskalnych, zamiast kreować nowe".
Z kolei Dziewięć organizacji, zrzeszających producentów i przetwórców żywności - wystosowało apel do premiera Mateusza Morawieckiego o uwzględnienie ich argumentów w procesie wprowadzania w Polsce podatku cukrowego.
Ich zdaniem podatek cukrowy jest: antykonsumencki, antygospodarczy i antyzdrowotny
POLECAMY: Jak powstają najsłynniejsze płatki Nestle w Polsce? Zobacz!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?