Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powstaje Toruński Piernikowy Szlak Kulinarny. Szła nim już Ewa Wachowicz

Marek Nienartowicz
Marek Nienartowicz
Podczas wizyty w Toruniu Ewa Wachowicz odwiedziła również Muzeum Toruńskiego Piernika przy ulicy Strumykowej, gdzie akurat trwał Świąteczny Festiwal Toruńskiej Katarzynki.
Podczas wizyty w Toruniu Ewa Wachowicz odwiedziła również Muzeum Toruńskiego Piernika przy ulicy Strumykowej, gdzie akurat trwał Świąteczny Festiwal Toruńskiej Katarzynki. Agnieszka Bielecka
Toruński Piernikowy Szlak Kulinarny "Smakuj Toruń" to pomysł, który ma na dłużej zatrzymać turystów w mieście.

Zobacz wideo: Fabryka Kopernik ma już od 260 lat, to tu powstają słynne pierniki

od 16 lat

Toruński Piernikowy Szlak Kulinarny "Smakuj Toruń" realizuje Lokalna Organizacja Turystyczna 'Toruń". Otrzymała na ten cel 165 tysięcy dotacji z Ministerstwa Sportu i Turystyki. Formalnie rzecz ujmując - to zadanie publiczne pod nazwą „Stworzenie i promocja produktu sieciującego pn. "Toruński Piernikowy Szlak Kulinarny" na obszarze Polskiej Marki Turystycznej TORUŃ”.

"Smakuj Toruń": restauracje proponują piernikowe dania

Pomysłodawczynią szlaku jest Agnieszka Michałowska z Akademii Kulinarnej "Studio A".

- Projekt realizujemy do końca roku - mówi Ryszard Kruk, prezes LOT "Toruń". - Potem chcemy go oczywiście kontynuować. Celem jest zachęcenie turystów, by dłużej zostali w Toruniu. Z badan wynika, że wielu z nich przyjeżdża tu na jeden dzień, podróżując na przykład na Mazury. Chcemy, by zostali tu na kilka dni. Nie ma co ukrywać, że turysta przedłużający swój pobyt zostawia trzy-cztery razy więcej pieniędzy niż wtedy, gdy gości krótko. Sposobem na przyciągnięcie turystów do Torunia ma być Toruński Piernikowy Szlak Kulinarny.

W projekcie bierze udział sześć toruńskich restauracji: Hotel Karczma Spichrz, restauracja "Esencja" w hotelu Eter, restauracja Hotelu Filmar, restauracja "Salt Toruń" w Copernicus Toruń Hotel, restauracja "Monka" i restauracja "4 Pory Roku" w Hotelu 1231.

- Te restauracje ze sobą konkurują, ale też postanowiły współpracować i wspierać się przy tworzeniu szlaku. Ich personel uczestniczył w warsztatach w Akademii Kulinarnej "Studio A". Restauracje otrzymały przyznane przez LOT specjalne certyfikaty. W ich menu znajduje się co najmniej jedno danie nawiązujące do piernika, czyli symbolu Torunia. Mogą to być dania kuchni średniowiecznej, jak i współczesnej - wyjaśnia Ryszard Kruk.

Ewa Wachowicz w Toruniu: gdzie była i co jadła?

Ambasadorką projekt została Ewa Wachowicz. Miss Polonia z roku 1992 roku jest autorką książek kulinarnych, ale przede wszystkim od lat prowadzi autorski program kulinarny "Ewa gotuje" w telewizji Polsat. W miniony weekend odwiedziła Toruń i restauracje, które znalazły się na Toruńskim Piernikowym Szlaku Kulinarnym.

I tak na kolację szef kuchni w restauracji "Esencja" w hotelu Eter Krzysztof Czerniawski zaserwował Ewie Wachowicz danie "Kury młode kruche w jusze zielonej". Składa się na nią mięso z koguta, mus z selera, knedlik, dodatki z agrestu, buraka, marchwi i szałwi oraz sos z palonych skrzydeł z dodatkiem octu z czarnego bzu. Na deser był piernik.

- My mieliśmy przyjemność poczęstować panią Ewę Wachowicz daniem z przepisu z 1540 roku - mówi Ewa Politowska, szefowa kuchni w Hotelu Karczmie Spichrz. - Na współczesny język przełożył go prof. Jarosław Dumanowski. To danie to "Kurczak na czarno tak czyń z kloskami serowymi". Podajemy go ze słodką marchewką gotowaną w maśle, na sosie z czerwonego wina i przypraw korzennych oraz z pierogami ruskimi z przepisu z 1885 roku. Ten ostatni pochodzi z pierwszej książki kucharskiej wydanej w języku polskim, w Toruniu zresztą. Pierogi podajemy ze słodką kapustą, cebulką i jajkiem. Są dość pikantne. Podajemy je w nowatorskiej odsłonie, na sosie z zielonego ogórka.

Podczas wizyty w Toruniu Ewa Wachowicz odwiedziła również Muzeum Toruńskiego Piernika przy ulicy Strumykowej, gdzie akurat trwał Świąteczny Festiwal Toruńskiej Katarzynki.

- Ewa Wachowicz wyjechała z Torunia zachwycona miastem oraz jego kuchnią inspirowaną dawnymi recepturami i przyprawioną piernikiem. Będzie ją promowała w swoich mediach społecznościowych. Umówiliśmy się na jej kolejną wizytę wiosną, podczas której popłyniemy Wisłą łodzią flisacką. Rejsy wiślane z Nasuta Copernicus i Toruńskimi Flisakami oraz wizyta w pracownię witraży Intek-Art i Muzeum Witraży to część oferty w ramach Toruńskiego Piernikowego Szlaku Kulinarnego "Smakuj Toruń". Tak właśnie chcemy stworzyć pakiety pobytowe, które na dłużej zatrzymają turystów w Toruniu. Idąc szlakiem śniadania, obiady i kolacje jedliby w różnych restauracjach, a w międzyczasie własnoręcznie robili witraże oraz pływali po Wiśle. Smakować Toruń można przecież nie tylko kulinarnie, ale poprzez emocje towarzyszące rejsom - podkreśla Ryszard Kruk.

Toruńskie Piernikowy Szlak Kulinarny: będzie ciąg dalszy promocji

Prezes LOT "Toruń" zapewnia, że do Toruńskiego Piernikowego Szlaku Kulinarnego "Smakuj Toruń" mogą dołączyć kolejne lokale i instytucje. Restauracje otrzymają wspomniane certyfikaty. Wcześniej ich personel weźmie udział w "piernikowych" warsztatach.

- Zaczęliśmy od współpracy w gronie kilku restauracji, ale oczywiście liczymy na kolejne. Myślimy też o dalszej promocji szlaku z udziałem kolejnych kulinarnych gwiazd - dodaje Ryszard Kruk.

Więcej informacji z Torunia i okolic przeczytasz na nowosci.com.pl

Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska