Moda na organizowanie konkursów kulinarnych zawitała także do Grudziądza. Mieszkańcy mogą przygotować zupę i powalczyć o nagrody.
Zupa ma być ugotowana na podstawie pierwszego rozdziału książki kucharskiej z 1915 roku, która nosi tytuł „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”. Wydał ją jeden z najsłynniejszych grudziądzan Wiktor Kulerski, legendarny wydawca „Gazety Grudziądzkiej”. Do udziału w konkursie zaprasza ją Urząd Miejski i Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły. Zgłoszenia będą przyjmowane do 19 listopada.<!** reklama>
- Celem naszych działań jest promocja nowej edycji książki oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim było ogłoszenie konkursu kulinarnego przez Wiktora Kulerskiego - podkreśla Małgorzata Sadowska-Rodziewicz, naczelnik Wydziału Kultury, Sportu i Promocji Urzędu Miejskiego w Grudziądzu. - Chcielibyśmy również pokazać dawną kuchnię regionu i przypomnieć dawne smaki oraz produkty i tradycje kulinarne.
Jakie są zasady konkursu i co trzeba będzie zrobić, aby wygrać atrakcyjne nagrody, którymi kuszą organizatorzy? Do wykonania jest około 6-7 litrów jednego z rodzajów zupy: z powideł, czerniny, z dyni, selerowej, a także kapuśniaku, zupy jabłkowej, rybnej, z maku, z czekolady, z długiego grochu, jak również pomidorowej, żurku i piwnej.
- Jury oceniać będzie smak potrawy, estetykę wykonania, sposób podania, zgodność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego, a także pochodzenie produktów - będą preferowane surowce lokalne - wylicza Magdalena Jaworska-Nizioł, rzeczniczka prasowa Urzędu Miejskiego. - Ważną rolę odgrywać będzie możliwość komercjalizacji potrawy, czyli jej ewentualna przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych.
W rywalizacji mogą wziąć udział mieszkańcy: Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części ziemi chełmińskiej z następujących powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego (z województwa kujawsko-pomorskiego) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (z województwa pomorskiego).
Do udziału w wydarzeniu organizatorzy zachęcają również uczniów szkół gastronomicznych wraz z ich nauczycielami ze szkół położonych w województwach pomorskim i kujawsko-pomorskim. Każda placówka może zgłosić maksymalnie dwa trzyosobowe zespoły.
Szczegółowe informacje na temat konkursu będą znane wkrótce. Będziemy o nich informować na naszych łamach na bieżąco.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?