Smaki Kujaw i Pomorza – gęsina, odc. 1

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
od 16 lat
Do 11 listopada zostało jeszcze sporo czasu, ale sezon na gęsinę zbliża się wielkimi krokami! Zapraszamy na kulinarną podróż z Rafałem Godziemskim w specjalnym wydaniu Smaków Kujaw i Pomorza – w ramach akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina!

W specjalnym, gęsinowym cyklu poznamy sześć przepisów bazujących na tym wyjątkowym mięsie. Na początek: podwędzana pierś gęsi marynowana w soli z truflami.

Aby przyrządzić swoje autorskie danie, Rafał Godziemski wybrał się do Inowrocławia. Opowie m.in. o tężniach solankowych, ich historii i prozdrowotnych właściwościach spacerów po tych urokliwych terenach.

Zobaczcie, dlaczego gęsina smakuje tam tak dobrze!

Podwędzana pierś z gęsi marynowana w soli

  • Koper włoski
  • Świeże zioła (dowolne)
  • Pierś z gęsi
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Masło

Sos

  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Ser dojrzewający, np. parmezan
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżeczka musztardy francuskiej

Sałatka

  • Pomidor
  • Kapary
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżeczka miodu
  • Rukola
  • Trufle

Potrzebna będzie domowa maszynka do wędzenia i wióry wędzarnicze.

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza – gęsina, odc. 1 - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska