Burak od wielu lat zajmuje w polskiej kuchni ważne miejsce. Choć jest warzywem dość niepozornym to zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych. To prawdziwa bomba witaminowa.
Zawiera m.in. magnez, potas, cynk, żelazo fosfor a także witaminy A,C,E,K a także te z grupy B, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.
Właściwości soku z buraka
Najwięcej składników odżywczych buraka, jak informuje medonet.pl, znajduje się w wyciśniętym z nich soku, gdyż ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Burak jest warzywem niskokalorycznym, który w 100 g zawiera zaledwie 43 kcal. Buraki swoje właściwości lecznicze zawdzięczają przede wszystkim ogromnej ilości antocyjanów oraz flawonoidów, tj. barwników: betainie i cholinie, które mają właściwości hamujące rozwój nowotworów.
Polecamy
Burak i jego walory zdrowotne
Burak w swoim składzie zawiera dużo witaminy C. Dzięki temu pomaga w zapobieganiu infekcjom i przeziębieniom. Dzięki zawartości witaminy B1, burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. . Burak pomaga również w alce z nadwaga i otyłością, gdyż jest niskokaloryczny.
Barwniki wchodzące w skład buraka, mają właściwości przeciwutleniające, wspomagające przemianę materii, co powoduje usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu. Burak spożywany przez kobiety w trakcie menopauzy pozwala na dotlenienie serca, łagodzi uderzenia gorąca, zmniejsza ilość dokuczliwych migren oraz wpływa na obniżenie ciśnienie krwi.
Zobacz dlaczego warto pić sok z buraka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?