Dobry posiłek w szpitalu
Wojewódzki Szpital Zespolony im. Ludwika Rydygiera w Toruniu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, którego celem jest poprawa jakości żywienia w szpitalach oraz edukacja żywieniowa. Od 1 grudnia 2023 roku wszystkie posiłki przeznaczone dla pacjentów szpitala są przygotowywane na podstawie jadłospisu przygotowanego wcześniej przez dietetyka, w którym znajdują się wszelkie informacje o rodzaju posiłku, jego składzie, wartości energetycznej i odżywczej, a także sposobie przygotowania czy alergenach w nim zawartych.
Jednym z warunków programu jest także publikacja na stronie internetowej szpitala zdjęć przynajmniej dwóch posiłków, które zostały przygotowane i wydane danego dnia. Zamieszczane są one tam od poniedziałku do piątku. Ponadto pacjenci mają dostęp do dekadowego jadłospisu, czyli zaplanowanego na dziesięć dni.
– Posiłki w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Toruniu planowane są przy pomocy dietetyka na trzy dekady – opowiada Marzenna Chuchała, kierownik działu żywienia Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego. – Stosujemy się do wymogów programu “Dobrego posiłku w szpitalu”, który wymaga od nas współpracy z dietetykiem czy publikowania głównej diety na stronie internetowej. Podajemy także te informacje pacjentom.
Polecamy
Jak działa kuchnia Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu?
Kuchnia, w której przygotowywane są posiłki dla Zespolonego Szpitala Wojewódzkiego, znajduje się w Szpitalu Specjalistycznym dla Dzieci i Dorosłych w Toruniu przy ul. Konstytucji 3 Maja 42. Przygotowywanie posiłków zaczyna się już od godz. 4.00.
– W naszej kuchni pracują łącznie 44 osoby, które odpowiadają za przygotowanie posiłków – mówi Marzenna Chuchała. – Pracę rozpoczynamy już o godz. 4.00. Szczyt przypada zazwyczaj od godz. 8.00 do 11.00. Każdego dnia przygotowujemy około 800 posiłków dla pacjentów oraz około 200 posiłków dla szpitalnych bufetów.
Kuchnia Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu stosuje dwa systemy wydawania posiłków. W Szpitalu Specjalistycznym dla Dzieci i Dorosłych obowiązuje system tacowy ze względu na to, że kuchnia znajduje się w budynku. Dla Szpitala przy ul. św. Józefa 53-59 posiłki wydawane są w systemie cateringowym, czyli zostają przewiezione i na miejscu rozdzielone między pacjentów.
– O dostarczenie posiłków dbają salowe wraz z dietetykiem bądź wyznaczonym pracownikiem medycznym, np. pielęgniarką, którzy nadzorują poprawność posiłków, dbają o to, by każdy pacjent zyskał to, czego potrzebuje – podkreśla Marzenna Chuchała. – A poza tym naprawdę staramy się wysłuchać potrzeb pacjentów, urozmaicać kuchnię. Wiemy, że pacjenci mają swoje przyzwyczajenia, lubią kuchnię tradycyjną i o to też dbamy.
Co od poniedziałku znajdziemy w szpitalnym menu? Sprawdzamy dietę podstawową!
Poniedziałek, 22.01.2024
- śniadanie i drugie śniadanie: płatki owsiane na mleku 2%, kawa zbożowa z mlekiem 2%, bułka kajzerka, chleb razowy 70 g, masło 15g 82%, 1 szt. krakowska parzona drobiowa, serek Tartare 1 szt., miód 20 g, Endywia 20 g, jabłka 150 g,
- obiad i podwieczorek: zupa selerowa z ziemniakami, wieprzowina na ostro duszona z warzywami, kasza jaglana buraczki po litewsku z olejem, kompot owocowy,
- kolacja: herbata b/c, chleb pszenno-żytni 105 g, chleb razowy 35 g, masło 82%, pasta z 2 jaj z zieleniną, mix sałat z pomidorem parzonym pod delikatnym vinegretem,
- posiłek nocny: pasztecik z warzywami.
Wtorek, 23.01.2024
- śniadanie i drugie śniadanie: kakao, bułka kajzerka 50g, chleb razowy 70 g, masło 82%,
- serek wiejski z dżemem, parówki wysokogatunkowe z indyka na ciepło 2
- szt., pomidor koktajlowy 40 g, roszponka 10 g,
- obiad i podwieczorek: zupa solferino, kotlet po szwajcarsku smażony 100 g, ziemniaki z zieleniną, surówka z białej kapusty z chrzanem, koperkiem i olejem 130 g, kompot owocowy,
- kolacja: herbata b/c , chleb pszenno-żytni 105 g , chleb razowy 35 g masło 82%, leczo wegetariańskie lekkostrawne 180 g, wędlina z piersi kurczaka 2 plastry, 1 por,
- posiłek nocny: skyr naturalny.
Środa, 24.01.2024
- śniadanie i drugie śniadanie: kasza jaglana na mleku 2% 150 ml, herbata z rumiankiem, bułka kajzerka 50g 1 szt., chleb razowy 70 g, masło 82%, ser żółty półtwardy 50 g, jajko gotowane 1 szt., ogórki kiszone 80 g,
- obiad i podwieczorek: zupa z cukinii z ziemniakami, sos carbonara, makaron razowy,
- surówka wielowarzywna z dodatkiem majonezu, kompot owocowy,
- kolacja: herbata z miętą 250 ml, chleb pszenno-żytni 105 g, chleb razowy 35 g, masło 82%, pasta z wędliny szynkowej z natką 70 g, mix sałat z pomidorem parzonym pod delikatnym vinegretem,
- posiłek nocny: mus warzywny.
Czwartek, 25.01.2024
- śniadanie i drugie śniadanie: kasza jęczmienna na mleku 2% kawa zbożowa z mlekiem 2%, bułka kajzerka 50 g, chleb razowy 70 g, masło 82%, krakowska parzona wieprzowa 70 g, mozzarella 30 g, roszponka, dżem 25 g,
- obiad i podwieczorek: zupa jarzynowa z ziemniakami, kotlet po iławsku drobiowy pieczony, ziemniaki z zieleniną, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki ze słonecznikiem, kompot owocowy,
- kolacja: herbata b/c, chleb pszenno-żytni 70 g, chleb razowy 70 g, masło 82%, szynka drobiowa, sałatka jarzynowa,
- posiłek nocny: sok smoothie
Piątek, 26.01.2024
- śniadanie i drugie śniadanie: płatki owsiane na mleku 2%, kawa zbożowa z mlekiem 2%,
- bułka kajzerka 50g, chleb razowy 70 g, masło 82%, serek wiejski z owocem, parówki
- wysokogatunkowe z indyka na ciepło 2 szt., endywia, jabłka,
- obiad i podwieczorek: zupa krupnik z ziemniakami, fishburger z duszoną cebulką pieczony, ziemniaki z zieleniną, surówka z kiszonej kapusty z czerwoną fasolą i olejem, kompot owocowy,
- kolacja: herbata z rumiankiem, chleb pszenno-żytni 70 g, chleb razowy 70 g, masło 82%, jajko gotowane, serek kanapkowy mini, pomidor,
- Posiłek nocny: pasztecik z warzywami.
Poznaj ciekawe grupy lokalne na Facebooku: