Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Toruń. Święto Niepodległości obchodzono także podczas Festiwalu Gęsiny

Marek Nienartowicz
Marek Nienartowicz
Magda Gessler i Bartłomiej Witkowski podczas kulinarnej prezentacji na Festiwalu Gęsiny 2023 w podtoruńskim Przysieku
Magda Gessler i Bartłomiej Witkowski podczas kulinarnej prezentacji na Festiwalu Gęsiny 2023 w podtoruńskim Przysieku Grzegorz Olkowski
Dwa dni trwał w podtoruńskim Przysieku Festiwal Gęsiny 2023. Jego gośćmi były kulinarne słąwy.

Festiwal Gęsiny to najważniejsza część organizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina”. Na Świętego Marcina, czyli na 11 listopada, a więc Narodowe Święto Niepodległości. Od lat tradycją w regionie stało się świętowanie przy stole z potrawami z gęsiny. Jednym z powodów jest fakt, że Kujawsko-Pomorskie słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.

W taki sposób jednym ze stałych elementów obchodów Narodowego Święta Niepodległości w Toruniu i okolicy stał się Festiwal Gęsiny. W tym rok, tak jak w poprzednim, został zorganizowany na terenie Ośrodka Doradztwa Rolniczego w podtoruńskim Przysieku. Zaplanowano go na piątek i sobotę 10 i 11 listopada.

W ramach festiwalu działał największy w Polsce jarmark gęsinowy. Można tu było kupić żywe tuszki, potrawy z gęsiny oraz produkty regionalne.

Ważną częścią festiwalu są prezentacje kulinarnych sław. W piątek w Przysieku były prezentacje właściciela i szefa kuchni Restauracji Piernicova w Toruniu, uczestnika Top Chef Polska, laureata wielu kulinarnych konkursów krajowych Bartłomieja Witkowskiego oraz restauratorki i gwiazdy programów kulinarnych m.in. "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler.

"Gęsina cudownie brzmi, ale to pod względem mięsa najtrudniejszy ptak na świecie. Wielu boi się robić gęsinę. Niestety, wypadła z tradycji przez komunę. Gęsina jest bardzo zdrowa, bez cholesterolu. Być może przybliżymy ją poprzez dania, które pokażemy podczas prezentacji. Pamiętajmy, że gęsinę można jeść jak polędwicę. Tatar z gęsiny jest jednym z tatarów na świecie" - mówiła Magda Gessler

Drugiego dnia festiwalu odbyły się kolejne kulinarne prezentacje: szefa hotelowych kuchni Konrada Korszli oraz kucharza, autora kulinarnych książek i programów telewizyjnych Pascala Brodnickiego.
"Nowości - Dziennik Toruński"

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Toruń. Święto Niepodległości obchodzono także podczas Festiwalu Gęsiny - aip24

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska