Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tych dodatków nigdy nie łącz z kawą, bo mogą być szkodliwe. 6 składników, które nie pasują do kawy

Łukasz Lipiński
Łukasz Lipiński
Wideo
od 16 lat
Kawa fascynuje od stuleci niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Istnieje wiele ciekawych dodatków do kawy, jednak nie każdy się z nią komponuje. Warto zatem wiedzieć, które składniki mogą wpłynąć negatywnie na kawową przyjemność. Dlaczego niektóre rzeczy nie pasują do kawy i jakie składniki lepiej trzymać z daleka od filiżanki małej czarnej?

Spis treści

Wiekowa historia kawy

Historia kawy ma korzenie sięgające odległych stuleci. Jej niemalże magiczne działanie bardzo szybko zdobyło rzesze miłośników na całym świecie.

Dodawanie znacznych ilości cukru do kawy może wpłynąć na zdrowie, prowadząc do nadmiernego spożycia kalorii i negatywnych skutków dla organizmu.
Dodawanie znacznych ilości cukru do kawy może wpłynąć na zdrowie, prowadząc do nadmiernego spożycia kalorii i negatywnych skutków dla organizmu. Pexels.com

Skąd pochodzi kawa

Pochodzenie kawy wiąże się z etiopską legendą o Kaldi, która odkryła energetyczne właściwości czerwonych ziaren. Od tamtej pory kawa stała się integralną częścią kultur i tradycji w różnych zakątkach globu. Kawa należy do rodziny roślin okrytonasiennych i pochodzi głównie z obszarów

  • Afryki,
  • Azji,
  • i Ameryki Południowej.

Owoc kawowca kryje w sobie nasiona, które po przetworzeniu stanowią surowiec do przygotowania aromatycznego napoju.

Kawa - co zawiera

Kawa jest napojem przygotowywanym z palonych i zmielonych ziaren kawowca. Napar ten jest bogaty w dobroczynne mikroelementy. Oto niektóre z nich:

  • kofeina,
  • antyoksydanty,
  • kwasy organiczne,
  • lipidy,
  • węglowodany,
  • związki aromatyczne.

Ich ilości i proporcje mogą się różnić w zależności od rodzaju kawy, regionu uprawy, procesu prażenia i sposobu przygotowania.

Co pasuje do kawy

Wielu miłośników kawy docenia dodatki, które harmonizują z jej nutami smakowymi. Mleko, śmietanka czy mleczne zamienniki stanowią popularne wybory, tworząc delikatniejszą i kremową konsystencję. Cynamon, wanilia czy kardamon to przyprawy, mogące dodać ciekawego akcentu do smaku kawy.

Tego nie łącz z kawą

Istnieją jednak składniki, które nie zawsze dobrze łączą się z kawą. Powody są różne. Raz jest to różnica w smaku, innym razem w właściwościach zdrowotnych lub - potencjalnych skutkach ubocznych.

Czego nie należy łączyć z kawą?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska