Spis treści
Wiekowa historia kawy
Historia kawy ma korzenie sięgające odległych stuleci. Jej niemalże magiczne działanie bardzo szybko zdobyło rzesze miłośników na całym świecie.
Skąd pochodzi kawa
Pochodzenie kawy wiąże się z etiopską legendą o Kaldi, która odkryła energetyczne właściwości czerwonych ziaren. Od tamtej pory kawa stała się integralną częścią kultur i tradycji w różnych zakątkach globu. Kawa należy do rodziny roślin okrytonasiennych i pochodzi głównie z obszarów
- Afryki,
- Azji,
- i Ameryki Południowej.
Owoc kawowca kryje w sobie nasiona, które po przetworzeniu stanowią surowiec do przygotowania aromatycznego napoju.
Kawa - co zawiera
Kawa jest napojem przygotowywanym z palonych i zmielonych ziaren kawowca. Napar ten jest bogaty w dobroczynne mikroelementy. Oto niektóre z nich:
- kofeina,
- antyoksydanty,
- kwasy organiczne,
- lipidy,
- węglowodany,
- związki aromatyczne.
Ich ilości i proporcje mogą się różnić w zależności od rodzaju kawy, regionu uprawy, procesu prażenia i sposobu przygotowania.
Co pasuje do kawy
Wielu miłośników kawy docenia dodatki, które harmonizują z jej nutami smakowymi. Mleko, śmietanka czy mleczne zamienniki stanowią popularne wybory, tworząc delikatniejszą i kremową konsystencję. Cynamon, wanilia czy kardamon to przyprawy, mogące dodać ciekawego akcentu do smaku kawy.
Tego nie łącz z kawą
Istnieją jednak składniki, które nie zawsze dobrze łączą się z kawą. Powody są różne. Raz jest to różnica w smaku, innym razem w właściwościach zdrowotnych lub - potencjalnych skutkach ubocznych.
Czego nie należy łączyć z kawą?
Poznaj ciekawe grupy lokalne na Facebooku:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?