Obejrzyj: Tajemnice Twierdzy Toruń i innych miejsc w mieście
Święto Torunia przypada 24 czerwca, w dzień św. Jana Chrzciciela, patrona miasta. Jego obchody co roku trwają kilka dni, w tym: od wtorku 21 czerwca do niedzieli 26 czerwca. Szczegółowy program obchodów prezentujemy na stronie 7 dzisiejszego wydania „Nowości”.
Finał Dni Torunia. który przypadnie 26 czerwca, będzie nie tylko spektakularny, ale i smaczny. Na niedzielę na Błoniach Nadwiślańskich w godzinach 11-19 zaplanowano bowiem Regionalny Festiwal Smaku. To wydarzenie przygotowuje oddział Polska Press Grupy. Partnerem strategicznym jest Miasto Toruń.
Polecamy
Podczas festiwalu zaprezentują się znani kucharze: Grzegorz Łapanowski, Bartłomiej Witkowski i Rafał Godziemski. Centrum wydarzenia będzie wyjątkowa strefa kulinarna, w której stanie jedna z największych maszyn do grillowania w Polsce. Będzie wyposażona w cztery grille węglowe o łącznej powierzchni rusztu wynoszącej prawie 4 metrów kwadratowych, dwie komory BBQ o powierzchni około 6 mkw. oraz wędzarnię. To właśnie tam odbędą się pokazy kulinarne oraz będzie możliwość skosztowania dań według autorskich przepisów gwiazd festiwalu. W sumie do posmakowania rozdanych zostanie 1800 porcji dań! Po wykupieniu na miejscu specjalnego żetonu, będzie można skosztować jednej z nich.
Co konkretnie zaproponują mistrzowie kuchni? Rafał Godziemski poda żeberka w czosnku, miodzie oraz sosem, pieczone i podwędzane w dymie olchowym, sos sojowo-miodowy z sezamem oraz sałatkę z roszponki, a także polędwiczkę wieprzową nadziewaną kaszanką i jabłkami, sos myśliwski z kiszonym ogórkiem oraz sałatkę z rukoli.
W przypadku Bartłomieja Witkowskiego będzie to karkówka wieprzowa z rusztu w jego autorskiej marynacie, z majonezem lubczykowym i chipsami z topinambura oraz dymiona zapiekanka warzywna z wegański beszamelem, sałatką z rukoli i prażonymi migdałami.
Grzegorz Łapanowski zaproponuje wolno pieczoną pierś z gęsi z kolendrą i majerankiem, na musie z pieczonych jabłek, z rodzynkami i migdałami, z sałatką z kopru włoskiego i młodymi ziemniakami z pieca oraz satay z kurczaka aromatyzowany tymiankiem i skórką z cytryny na ratatui z sałatką z rukoli i bazylii.
Podczas festiwalu będzie też wiele innych atrakcji, o których będziemy szczegółowo informować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?