W skrócie:
Ciasto z wiórkami kokosowymi — sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na sprawdzony i niezawodny wypiek? Polecam przepis na kokosowy pleśniak. To nieco inna wersja znanego ciasta, które bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja babcia najbardziej lubiła i najczęściej robiła go właśnie w takiej kokosowej wersji. To waniliowe i kakaowe ciasto, smarowane powidłami lub dżemem i pieczone z delikatną bezą z wiórkami kokosowymi. Gorąco polecam taki smakołyk. Jest naprawdę pyszny!
Zobacz w galerii, jak zrobić kokosowy pleśniak.
Przepis na kokosowy pleśniak
czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia ok. 50 minut
porcja na: dużą blaszkę
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 5 żółtek,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 czubata łyżka kakao,
beza:
- 5 białek,
- 250 g cukru,
- 200 g wiórków kokosowych,
dodatki:
- 6 łyżek dżemu np. morelowego.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić ciasto kokosowy pleśniak?
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem.
- Dodaj żółtka, cukier, wanilię, proszek do pieczenia i zagnieć kruche ciasto — staraj się szybko zlepić ciasto, by nie rozgrzać go za bardzo rękami.
- Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę przedziel jeszcze raz na pół. Do takiej małej ćwiartki dodaj kakao i zagnieć, najłatwiej to zrobić w miseczce.
- Schowaj duży kawałek ciasta do lodówki, a mniejsze do zamrażarki.
- Zrób kokosową bezę: zacznij ubijać białka mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana zrobi się już biała i gęsta, wsyp porcjami cukier. Miksuj około 10 minut. Na koniec wsyp wiórki i wymieszaj łyżą lub mikserem na małych obrotach.
- Włącz piekarnik na 170 stopni.
- Dużą porcję ciasta rozwałkuj i przełóż na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto dżemem i zetrzyj na nie schłodzone kakaowe ciasto.
- Wyłóż kokosową bezę.
- Na koniec zetrzyj ostatnią porcję zimnego jasnego ciasta.
- Piecz kokosowy pleśniak ok. 50 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?