Już jutro (11 w Przysieku koło Torunia rozpocznie się „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. To doroczny festiwal, organizowany od 2009 r. przez marszałka województwa kujawsko-pomorskiego. Jego ideą i celem jest, m.in., kultywowanie staropolskiej tradycji. Wiadomo bowiem, że gęsina na polskich stołach króluje od lat. Wiadomo choćby z polskiej literatury. Choćby w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza możemy odnaleźć bogaty opis uczty u Soplicy, gdzie elitą wśród dań są słynne półgęski.
Zobacz także: Magda Gessler wraca do Torunia! Będą rewolucje z gęsiną
Świętujmy radośnie!
- Festiwal „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” w Przysieku jest pewnym powrotem do przeszłości. Chcieliśmy przywrócić tradycję siedemnastowiecznej Polski, gdzie na święto św. Marcina jadło się właśnie gęś - mówi Beata Krzemińska, rzeczniczka marszałka województwa kujawsko-pomorskiego. Festiwal przypada w tym roku na 11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości, ale, jak zaznacza Piotr Całbecki, marszałek Kujawsko-Pomorskiego, nie powinien być to dzień jedynie pompatyczych nastrojów. - Narodowy Dzień Niepodległości to nie tylko czas oficjalnych uroczystości. Spędźmy go wspólnie, z rodzinami, sąsiadami, radośnie i z dumą, przy pięknie zastawionym stole. Ojczyźnie można podarować chwile naszej prywatności - mówi Piotr Całbecki.
Zobacz także: Ciepło z grubej rury z Portu Drzewnego
Festiwal gęsiny rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 w Przysieku. Dla uczestników organizatorzy przygotowali mnóstwo atrakcji - wiele z nich pojawi się w Przysieku po raz pierwszy - W tym roku zaplanowaliśmy więcej prezentacji kulinarnych, połączonych z degustacją, „Gęsią karczmę” z muzyką na żywo, strefę dla dzieci, w której gospodarzami będą dbający o dobre samopoczucie i bezpieczeństwo uczestników animatorzy. Dodatkowymi atrakcjami będą także ośmiometrowa ścianka wspinaczkowa oraz fotobudki - zapowiada Beata Krzemińska.
CZYTAJ DALEJ NA KOLEJNEJ STRONIE >>>>>
W Przysieku pojawi się 150 producentów żywności, którzy będą oferowali uczestnikom swoje produkty. - Najważniejsza będzie, rzecz jasna, gęsina. Można jednak nabyć także inne produkty regionalne - mówi Jan Zaguła z firmy SOS MUSIC. - Co ciekawe, w tym roku wśród wystawców pojawią się także producenci z zagranicy. Będziemy zatem mogli kosztować austriackie sery, litewską wędlinę czy specjały kuchni tatarskiej.
Do celebracji gęsinowego święta jak co roku przyłączyły się restauracje z całego regionu. Od soboty do końca roku w ich jadłospisach będzie można znaleźć potrawy z tego wykwintnego mięsa. W Bydgoszczy będą to m.in.: „Katarynka”, „No 1” „Restaurant & Wine Bar”, „Dolce Vita”, „Restauracja Hotelu Ikar”, „Restauracja i Kawiarnia Weranda”, „Restauracja Sowa”, „Warzelnia Piwa”, „Winiarnia u Sowy”. Pod Bydgoszczą z corocznych spotkań przy stole, na którym króluje gęsina, słynie m.in. „Restauracja Ostromecka”. W Toruniu gęsim mięsem raczyć się będzie można m.in. w takich lokalach, jak „Hotel & Karczma”, „Spichrz”, „Jan Olbracht Browar Staromiejski”, „Karczma Gęsia Szyja”, „Moose Restaurant”, „Osetia”, „Restauracja Fortu IV”, „Restauracja w Kapciach”.
Autobusem do Przysieka
W sobotę i niedzielę na trasach Bydgoszcz-Przysiek-Bydgoszcz i Toruń-Przysiek-Toruń uruchomione zostaną bezpłatne autobusy, które kursować będą od 9.30 do 17.00. Z Torunia będą odjeżdżały z Placu Św. Katarzyny , z Bydgoszczy - spod hali „Łuczniczka”. W Bydgoszczy bezpłatne bilety na poszczególne kursy można odbierać w przedstawicielstwie Urzędu Marszałkowskiego przy ul. Jagiellońskiej 9.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?