Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jadłodzielnia czeka w święta

Małgorzata Oberlan
Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie. Najczęściej chleb, ziemniaki i wędliny.
Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie. Najczęściej chleb, ziemniaki i wędliny. Sławomir Kowalski
Nie wyrzucajmy jedzenia, które zostanie nam po Bożym Narodzeniu. Przyda się innym!

To pierwsze Boże Narodzenie w Toruniu, kiedy naprawdę nie musimy wyrzucać żywności. Jeśli zostanie nam nadmiar ciasta, pieczywa czy ryby, możemy zanieść je do Jadłodzielni na Manhattanie, czyli popularnym targowisku na Rubinkowie. Oczywiście, na półkach czy w lodówce zostawić można też produkty, których kupiliśmy za dużo, np. groszek w puszce, warzywa, owoce, nabiał. Nie tylko uratujemy jedzenie, ale i jeszcze komuś pomożemy. Bo potrzebujących naprawdę nie brakuje.

Przybywa ratowników

- W każdy świąteczny dzień, tak samo jak zaraz po Bożym Narodzeniu, Jadłodzielnia będzie czynna od godziny 6.00 rano do 22.00. Można przynieść wszystko, co nie zawiera surowego mięsa i jaj oraz alkoholu - mówi Michał Piszczek, społecznik.

Zobacz także: Policja szuka, która spowodowała paraliż Torunia

Jadłodzielnię w boksie nr 27 otwarto na Manhattanie w sierpniu tego roku. Od tego czasu przewinęło się przez nią bardzo wiele rozmaitych produktów spożywczych i dziesiątki ludzi. I przynoszących jedzenie, i tych częstujących się nim.

- Bardzo nas cieszy to, że przybywa ratowników jedzenia. Tak nazywamy osoby, które pomagają nam np. obchodzić ławy na targowisku, przynosić jedzenie, segregować - mówi Michał Piszczek. - Zaczęło się od nieocenionej pani Haliny. A dziś to już całe grono wolontariuszy. Cenną pomocą służą też osoby informujące o stanie lodówki i półek na Facebooku.

W styczniu, w akademiku
Najpóźniej w styczniu, ale możliwe, że jeszcze przed sylwestrem społecznicy uruchomią w Toruniu drugą jadłodzielnię. Ma się mieścić w jednym z akademików. O szczegółach „Nowości” poinformują, gdy punkt otworzy podwoje. Oczywiście, ta jadłodzielnia obsługiwana będzie głównie przez żaków. Tak to dzieje się już np. w Warszawie i Krakowie.

Najczęściej chleb
Z badań przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że do marnowania żywności przyznaje się co trzeci Polak. Najczęściej wyrzucamy chleb (46 proc.), ziemniaki (41 proc.) oraz wędliny (31 proc.). W ciągu roku zmalała jednak liczba osób, z 77 proc. do 68 proc., które przyznają, iż zdarzyło się im w ciągu ostatniego miesiąca zmarnować żywność.

Zobacz także: Wszystko o świętach

Inicjatywy takie jak jadłodzielnia pokazują jednak, że rośnie świadomość dotycząca marnowania żywności. Zainteresowanym polecamy portal niemarnuje.pl. Znaleźć tu można dziesiątki porad dotyczących kupowania i przechowywania żywności. A także - przepisy na różne dania, pozwalające ratować własną lodówkę.

Zobacz też:

W Toruniu można od kilku dni oglądać szopki bożonarodzeniowe na Rynku Nowomiejskim, placu Teatralnym i w Ogrodzie Zoobotanicznym.

Toruńskie szopki bożonarodzeniowe pod chmurką

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska