Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesz zbyt dużo marchwi? To dzieje się z Twoim organizmem. Obserwuj uważnie swoje ciało!

mf
Marchew to warzywo po które sięgamy od najmłodszych lat. Pod różna postacią jest spożywane praktycznie na całym świecie. Znane są właściwości zdrowotne tego warzywa. Spożywanie marchwi ma korzystny wpływ na nasz organizm. Okazuje się jednak, że spożywanie zbyt dużej ilości marchwi może być niekorzystne. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy jej za dużo i przedawkujemy zawarte w warzywie składniki?Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Marchew to warzywo po które sięgamy od najmłodszych lat. Pod różna postacią jest spożywane praktycznie na całym świecie. Znane są właściwości zdrowotne tego warzywa. Spożywanie marchwi ma korzystny wpływ na nasz organizm. Okazuje się jednak, że spożywanie zbyt dużej ilości marchwi może być niekorzystne. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy jej za dużo i przedawkujemy zawarte w warzywie składniki?Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Marchew to warzywo, po które sięgamy od najmłodszych lat. Pod różną postacią jest spożywane praktycznie na całym świecie. Znane są właściwości zdrowotne tego warzywa. Spożywanie marchwi ma korzystny wpływ na nasz organizm. Okazuje się jednak, że spożywanie zbyt dużej ilości marchwi może być niekorzystne. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy jej za dużo?

Marchew to warzywo bardzo popularne w polskiej kuchni. Spożywamy je w postaci surowej oraz gotowanej, pieczonej. Jest idealnym składnikiem surówek. Nadaje się do zrobienia ciasta. Jest składnikiem wielu soków, można upiec z nią ciasto, zapiekankę, zrobić surówkę lub sałatkę. Równie dobrze sprawdza się jako przekąska. Opcji jest tak dużo, że każdy znajdzie odpowiednią dla siebie.

Właściwości marchwi

Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. W marchwi, jak pisze medonet.pl, znaleźć można kilka rodzajów karotenoidów:, takich jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten, czyli prowitamina A. Szczególnie cenny okazuje się ten ostatni. W ludzkim organizmie prowitamina A przekształcana jest bowiem w witaminę A, która reguluje wiele kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu procesów, odpowiadając m.in. za dobry wzrok. Oprócz tego wzmacnia odporność, niweluje wolne rodniki, gwarantuje poprawne funkcjonowanie narządu wzroku, jest skuteczny w leczeniu trądziku i opóźnia procesy starzenia się skóry. Jak się okazuje, składnik ten może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór płuc, krtani, a także przełyku.

Polecamy

Czy można przedawkować marchew?

Chociaż ten antyoksydant jest niezbędny dla zdrowia, to jego nadmiar nie pozostaje bez wpływu na stan organizmu. Najczęstsze objawy zbyt dużej ilości beta-karotenu to:

  • pomarańczowy odcień skóry,
  • osłabienie organizmu,
  • uczucie zmęczenia,
  • bóle głowy,
  • wymioty i nudności,
  • zaburzenia miesiączkowania
  • zaburzenia psychiczne

Okazuje się, że przedawkowanie tego związku może być równie groźne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska