Dariusz Meller, znany chełmżanin i wicestarosta powiatu toruńskiego, otwarcie przyznaje, że bardziej lubi jeść niż gotować. Eksperymenty w kuchni nie wchodzą raczej w grę, a tylko sprawdzone polskie jadło.
- Mam jednak to szczęście, że moja żona świetnie gotuje, co zresztą nie dziwi mnie, gdyż teściowa również była doskonałą kucharką - mówi Dariusz Meller. - Zdecydowanie wolę zjeść potrawę znaną niż eksperymentować. Chociaż z drugiej strony, za sprawą bardzo otwartej na świat córki zapoznaję się z potrawami innych kuchni.
<!** reklama>
Dariusz Meller ma kilka ulubionych potraw kuchni pomorskiej, poczynając od kotleta schabowego poprzez żeberka, karkówkę, a kończąc na rybach z Jeziora Chełmżyńskiego. Uwielbia wręcz kluski ziemniaczane. Przepisem na to właśnie danie dzieli się dziś z Czytelnikami „Nowości”.
- Potrzebujemy ok. kilograma ziemniaków, szklankę mąki, sól, dwa jajka. Ziemniaki należy obrać i umyć, a potem zetrzeć na tarce - zaleca Dariusz Meller. - Następnie odciskamy, pozostawiając sok na kilka minut do oddzielenia się krochmalu. Sok z góry wylewamy, natomiast krochmal, jajka, mąkę oraz łyżkę soli dodajemy do startych ziemniaków.
Całość mieszamy dodając trochę mąki. Kolejny krok to zagotowanie w garze kilka litrów wody z czubatą łyżką soli. Masę kartoflaną wykładamy na płaski talerz, formując warstwę grubości ok. dwóch centymetrów. Kiedy woda się zagotuje, spuszczamy kluski, mieszamy je w wodzie i gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy je od razu po ugotowaniu, polewając dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami. Kluski najlepiej jeść z twarogiem albo z kapustą.(mm) fot. archiwum
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?