MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wykład o historii gęsiny

n
„Gęś. Od świętomarcińskiego dzielenia się do kulinarnego dziedzictwa” to tytuł prelekcji profesora Jeana-Pierre’a Williot z Tours, który odbędzie się 10 listopada w Przysieku.

Wydarzenie jest częścią akcji "Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina". Odbędzie się ono w Przysieku k. Torunia, w Ośrodku Doradztwa Rolniczego, 10 listopada o godzinie 13.

Wykład z prezentacją na temat historii gęsiny i zwyczaju jej spożywania w dniu św. Marcina wygłosi prof. Jean Pierre Williot, zastępca przewodniczącego rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Wyżywienia (IEHCA) w Tours oraz szef zespołu badawczego historii wyżywienia na Uniwersytecie François Rabelais w Tours.
<!** reklama>
Wykład połączony będzie z bogato ilustrowaną prezentacją. Usłyszymy o dawnych formach hodowli gęsi i tradycyjnych francuskich potrawach z gęsiny. Ważne miejsce w wykładzie zajmą formy ochrony i promocji związanego z gęsią kulinarnego i kulturowego dziedzictwa (tworzenie szlaków kulinarnych i przywracanie dawnych ras gęsi, zwłaszcza gęsi z Touraine).

Wykład w języku francuskim będzie tłumaczony na język polski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska