MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sekrety ukraińskiej kuchni w gastronomiku. Władysław Bogoslawski gotuje solankę!

Małgorzata Oberlan
Sekrety ukraińskiej kuchni zdradzał dziś (22.11) uczniom toruńskiego gastronomika kucharz Władysław Bogoslawski. Uczył, jak przygotować mięsną solankę, czyli tradycyjną zupę o niepowtarzalnym smaku.

Władysław Bogoslawski to Ukrainiec o polskich korzeniach. Wraz z żoną Olgą uciekł z Donbasu, gdy region ten stał się areną wojennych działań. Teraz oboje prowadzą restaurację "Za Wisłą" w Kaszczorku, specjalizującą się w kuchni wschodniej. W karcie mają nie tylko słynne pielmieni, gruzińskie pierogi chinkale czy manty na parze, ale i tradycyjne dla wschodniej kuchni zupy.

Jedną z takich zup jest solanka, której sekrety przygotowania Władysław Bogoslawski zdradzał dziś uczniom Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, czyli popularnego Gastronomika. W swojej restauracji kucharz serwuje mięsną wersję tej zupy (z wołowiną, kiełbasą i szynką), choć możliwa jest także rybna i grzybowa.

Olga i Władysław Bogoslawscy w Doniecku zostawili cały dorobek życia, uciekając z wojennej zawieruchy. W Toruniu zaczęli nowe życie. Od dwóch tygodni w restauracji "Za Wisłą" w Kaszczorku karmią ręcznie lepionymi pierogami. tekst: Małgorzata OberlanPOZNAJCIE ICH HISTORIĘ ZOBACZCIE KROK PO KROKU JAK ICH PIEROGI POWSTAJĄ >>>>> Zobacz także: Wojny taksówkarskie w Toruniu. Kto szkodzi konkurecji?Polecamy: Toruń w latach 90. Nowe zdjęcia "Nowości"

Ukraińcy w Toruniu. Karmią u nas pierogami!

Solanka to zupa treściwa, o charakterystycznym słono-kwaśnym smaku. Władysław Bogoslawski uzyskuje go dzięki dodaniu do potrawy kiszonych ogórków, cytryny i wielu przypraw. W solance mięsnej stosuje się kilka gatunków mięs (obsmażonych, gotowanych, wędzonych) i wędlin (przeważnie parówek) oraz słoninę. W solance rybnej natomiast stosuje się jednocześnie gotowaną, soloną i wędzoną rybę, najchętniej z ryb jesiotrowych.

Każdy kucharz ma też, rzecz jasna, swoje sekrety. Dodanie pietruszki, kapusty czy śmietany sprawia, że danie nabiera wyjątkowego charakteru.

Zobacz także: Otylia Jędrzejczak na basenie UMK

NowosciTorun

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska