<!** Image 3 align=none alt="Image 213259" sub="[Fot. archiwum]">
Choć Maria Walkowska, toruńska projektantka mody, najwięcej czasu spędza w swojej pracowni, to równie chętnie przebywa w... kuchni. Tam tworzy prawdziwe smakołyki.
- Brak czasu nie pozwala mi na codzienne gotowanie. Z tego samego powodu, gdy już zabiorę się do pichcenia jakiegoś dania, to wybieram takie, które łatwo i szybko da się przyrządzić - mówi projektantka i dzieli się z nami przepisem na jedno ze swoich ulubionych dań - bakłażany z farszem.
Dwa dojrzałe bakłażany należy pokroić w plastry (bez obierania skóry) posolić każdy krążek i odstawić na 1-2 godziny (w ten sposób zostanie usunięta gorycz), następnie opłukać z soli i smażyć na patelni (na oleju). Każdy krążek trzeba smażyć z obu stron tak długo, aż się lekko zarumieni. Bakłażany bardzo chłoną olej, dlatego po usmażeniu lepiej rozłożyć je na papierze, usuwając w ten sposób nadmiar tłuszczu.<!** reklama>
Przygotowanie farszu: ok. 0,6-0,7 kg kiełbasy (może być śląska, podwawelska itp), duże cebule, dwa duże pomidory. Wszystkie składniki należy pokroić w kostkę i również podsmażyć (z pomidorów uprzednio usunąć skórkę).
Następnie układamy w żaroodpornym półmisku na przemian bakłażany i farsz. Przyprawy nie są konieczne, ale bardzo ważna jest odrobina posiekanego czosnku. Potrawę należy piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30-40 min. Następnie wyjąć i posypać startym żółtym serem. Zapiekać całość ok. 10 min. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?