Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Imbir na zdrowie
Imbir jest dostępny w sklepach przez cały rok. Najważniejszą częścią rośliny wykorzystywaną w medycynie naturalnej jest korzeń imbiru. Ma wiele zastosowań. Działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne. To wszystko zasługa gingeroli, które oprócz tego są silnymi antyoksydantami oraz obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego).
Imbir poprawia również funkcjonowanie układu trawiennego, jednocześnie łagodząc wzdęcia, a także im zapobiegając.
Przy pomocy imbiru można też uspokoić kaszel, a także przygotować roztwór, który odkazi jamę ustną. Korzeń imbiru pobudzi ponadto krążenie, zneutralizuje obrzęki, a także odpowiednio rozgrzeje.
Polecamy
O przeciwbólowym działaniu imbiru, jak czytamy na cefarm24.pl, warto też pamiętać w przypadku np. bolesnych menstruacji lub migren. Roślina ta pomaga ponadto przy zakrzepicy żył oraz przy bólach stawów i mięśni (nie tylko do jedzenia, ale także w formie olejku imbirowego do masażu). Działa rozgrzewająco, nasza krew szybciej krąży, a co za tym idzie – mózg pracuje lepiej, jesteśmy bardziej skoncentrowani i odczuwamy ogólne pobudzenie. Dlatego w Azji imbir uznawany jest za jeden z afrodyzjaków.
Imbir i jego zastosowanie w kuchni
Imbir w kuchni ma szerokie zastosowanie. Nadaje potrawom wyrazisty smak. Dania o azjatyckim rodowodzie obowiązkowo muszą być przyprawione imbirem. Świetnie łączy się on z różnego rodzaju mięsami – drobiem, wieprzowiną czy chociażby cielęciną. Przyprawę warto dodać także do przygotowywanych w oryginalny sposób ryb, sałatek oraz orientalnych zup. O walorach smakowych imbiru wiedzą też doskonale miłośnicy sushi. Imbir bardzo często wykorzystywany jest jako dodatek do orzeźwiającej i pobudzającej herbaty. Przyprawę wykorzystuje się również w browarnictwie do produkcji piwa typu ginger, ale nie wolno także zapomnieć, że sproszkowane kłącze rośliny używa się na różne sposoby w cukiernictwie.
Kto nie może jeść imbiru?
Okazuje się, że nie wszyscy, jak czytamy na radiozet.pl, mogą swobodnie sięgać po tę leczniczą roślinę. Są osoby, które powinny stosować go ostrożnie. Inni całkowicie musza zrezygnować ze spożywania tej przyprawy. Kto nie powinien jeść imbiru?
Polecamy
- Dzieci poniżej 12. roku życia – imbir jest dość ostry. Może podrażnić żołądek dziecka.
- Osoby z chorobą wrzodową – wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy to choroby będące przeciwwskazaniem o stosowania imbiru, ponieważ obecne w imbirze substancje drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego.
- Osoby o niskim ciśnieniu krwi – związki chemiczne zawarte w imbirze obniżają ciśnienie krwi.
- Kobiety w zaawansowanej ciąży – imbir może wywoływać skurcze macicy, co zwiększa ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu.
- Osoby mające niedowagę – imbir stymuluje trawienie, dlatego pomaga na problemy żołądkowo-jelitowe. W przypadku niedowagi, gdy zależy nam na spowolnieniu trawienia lepiej nie stosować imbiru.
- Osoby przyjmujące niektóre leki – połączenie imbiru z niektórymi lekami jest złym pomysłem. Należy skonsultować to z lekarzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?