Witamina F co to jest? To warto wiedzieć
Witaminę F zawierają dwa rodzaje tłuszczu– ALA i LA. Są to niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Są dostarczane do organizmu z zewnątrz. Jak czytamy na zdrowie.wprost.pl odgrywają kluczowe role.
- Są źródłem kalorii,
- Budują strukturę komórki,
- Pomagają we wzroście i rozwoju. ALA odgrywa ważną rolę dla prawidłowego wzrostu, wzroku i rozwoju mózgu,
- Są konwertowane na inne tłuszcze,
- Pomagają w sygnalizacji komórkowej. ALA i LA są wykorzystywane do wytwarzania związków sygnalizacyjnych, które pomagają regulować ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi, odpowiedzi układu odpornościowego i inne ważne funkcje organizmu.
Witamina F znalazła zastosowanie w medycynie oraz kosmetologii. Jest dodawana do wielu preparatów przeznaczonych zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Jest nietoksyczna, bezpieczna i łagodna dla wrażliwej skóry dziecka. Witamina F korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci – redukuje zmiany trądzikowe i inne stany zapalne. Ponadto ja czytamy na stronie zywieniemaznaczenie.pl pomaga utrzymać odpowiedni poziom wody w skórze zapewniając jej elastyczność i odpowiednie nawilżenie.
Witamina F stosowana jest również na dużą skalę w medycynie..
Polecamy
Pokarmy bogate w witaminę F
Witaminy F nie trzeba suplementować, jeśli spożywamy produkty zawierające ALA i LA. Chociaż większość źródeł żywności zazwyczaj zawiera oba, wiele z nich ma wyższy udział jednego tłuszczu niż drugiego. Oto ilości LA w niektórych popularnych źródłach żywności:
- olej sojowy: 7g/15 ml
- oliwa z oliwek: 10 g/15 ml
- olej kukurydziany: 7 g/15 ml
- nasiona słonecznika: 11 g/28 g
- orzechy pekan: 6 g/28 g
- migdały: 3,5 g/28 g.
Wiele produktów bogatych w LA zawiera również ALA, choć w mniejszych ilościach. Jednak szczególnie wysokie proporcje ALA można znaleźć w produktach takich, jak:
- olej lniany: 7 g/15 ml
- nasiona lnu: 6,5 g/28 g
- nasiona chia: 5 g/28 g
- nasiona konopi: 3 g/28 g
- orzechy włoskie: 2,5 g/28 g.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak ryby, jaja oraz mięso i produkty mleczne (od krów karmionych trawą) przyczyniają się do wzrostu ilości ALA i LA, ale są głównie bogate w inne rodzaje tłuszczów omega-6 i omega-3.

Caritas Archidiecezji Warmińskiej wspiera zimą bezdomnych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?