Badań na temat wpływu jajek na nasz organizm na przestrzeni lat wykonano bez liku. Jedne mówiły, że spożywanie dziennie kilku jajek może przyczyniać się m.in. przez zawarty w jajkach cholesterol do występowania chorób serca, inni naukowcy wskazują, że jajka można spożywać bez negatywnych konsekwencji dla naszego organizmu. My proponujemy drogę środka, czyli wszystko z umiarem.
Cholesterol w jajkach
Jedno jest pewne, jajka zawierają cholesterol. Jeszcze kilkanaście lat temu były one traktowane jako produkt spożywczy mający szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Wówczas, jak czytamy w medonet.pl wielokrotnie powielanym mitem, zarówno przez dietetyków, jak i lekarzy było przekonanie, że cholesterol zawarty w jajkach podnosi poziom złego cholesterolu we krwi, co sprzyja rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu krążenia. Ostatnie badania wskazują, że jajka nie podnoszą cholesterolu we krwi w sposób znaczący. Występuje on tylko w żółtkach jaj. Zjadając żółtko wraz z białkiem, zoptymalizowany jest wpływ na organizm ludzki wszystkich zawartych w nim składników odżywczych. Jedząc jajka codziennie, poziom cholesterolu w naszym organizmie znacząco się nie zmieni.
Polecamy
Jajka a zawartość białka
Jajka są bogatym źródłem białka, które jest jednym z podstawowych budulców naszego organizmu. Białko stanowi 20 proc. masy całego ciała człowieka i wspiera budowę masy mięśniowej oraz kostnej. Dodatkowo białko jest bardzo cennym źródłem energii i wspomaga regulację gospodarki metabolicznej organizmu. Spożywanie przynajmniej jednego jajka dziennie, szczególnie jeżeli ma to miejsce w porze śniadania, zapewni duży zastrzyk energetyczny na cały dzień.
Wartości odżywcze jajek
Jajka oprócz tego, że zawierają około 282 mg cholesterolu, są cennym źródłem:
- witaminy A,
- witaminy B2,
- witaminyB5,
- witaminy B12,
- kwasu foliowego,
- fosforu,
- żelaza,
- miedzi,
- manganu,
- selenu.
Tylko alergicy oraz osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, powinni zachować ostrożność w ilości spożywanych jaj.
Dieta bogata w dużą ilość jajek dostarcza ludzkiemu organizmowi, jak pisze medonet.pl wielu cennych składników.
Dieta wysokojajeczna wspomaga dbanie o zdrowy wygląd całego ciała, począwszy od włosów, poprzez paznokcie, skończywszy na skórze. Już jedno jajko dziennie wzmacnia system odpornościowy, buduje mięśnie i kości oraz dostarcza dużo energii, a nie ma żadnych przeciwwskazań, aby jeść ich więcej w ciągu dnia.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?