Czy jest cholesterol
Cholesterol jest bardzo ważna substancją tłuszczową w naszym organizmie. Jest konieczny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Jako substancja tłuszczowa nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego w organizmie występuje w postaci lipoprotein. Taka postać cholesterolu umożliwia jego transport do komórek i usuwanie nadmiaru z powrotem do wątroby. Niestety zbyt wysoki jego poziom we krwi prowadzi do chorób układu sercowo-naczyniowego.
Cholesterol jest wytwarzany we wszystkich komórkach jądrzastych, z czego największe ilości w wątrobie (60-70 proc.), jelitach (15 proc. oraz skórze (5 proc.). Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie:
Polecamy
- stanowi budulec błon komórkowych oraz kompleksów lipoproteinowych we krwi, odpowiada za półprzepuszczalność błon komórkowych;
- jest substratem do syntezy witaminy D3;
- jest niezbędny do wytwarzania hormonów steroidowych, takich jak kortyzol, aldosteron, progesteron, estrogeny i testosteron;
- bierze udział w powstawaniu kwasów żółciowych, które pełnią istotną funkcję w prawidłowym trawieniu;
- jako składnik komórek nerwowych (otoczki mielinowej) uczestniczy w przekazywaniu sygnałów komórkowych;
- wpływa na prawidłową aktywność enzymów i receptorów biorących udział w różnych szlakach metabolicznych;
- odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego.
We krwi cholesterol występuje w różnej postaci. Jego całościowy poziom określany jest mianem „cholesterolu całkowitego” . Składają się na niego trzy frakcje:
- LDL (lipoproteiny niskiej gęstości),
- HDL (lipoproteiny wysokiej gęstości),
- IDL (lipoproteiny o pośredniej gęstości), VLDL (lipoproteiny o bardzo małej gęstości) oraz chylomikrony.
Polecamy
Cholesterol HDL – dobry
HDL (lipoproteiny o dużej gęstości) to tzw. „dobry cholesterol”. Jest to część całkowitego cholesterolu krążącego we krwi, która transportuje cholesterol z tkanek organizmu do wątroby, gdzie jest on ponownie metabolizowany. Oczyszcza on tkanki z nadmiaru cholesterolu co wpływa na obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Cholesterol LDL – zły
Cholesterol LDL (lipoproteiny o małej gęstości), czyli tzw. „zły cholesterol” odpowiada za transport cholesterolu z wątroby do tkanek organizmu. Jednak jego zbyt wysokie stężenie przyczynia się do odkładania blaszki miażdżycowej i w efekcie zwężenia światła naczyń krwionośnych, co powoduje utrudniony przepływ krwi.
Norma cholesterolu w organizmie
Dla całej populacji przyjęto jako dopuszczalne stężenie cholesterolu całkowitego <190 mg/dl. Jeśli badanie krwi wykaże, że norma jest przekroczona, wtedy lekarz może zdecydować o wykonaniu bardziej szczegółowych badań, sprawdzając, ile w organizmie jest dobrego cholesterolu HDL i złego cholesterolu LDL.
Zobacz
- Tak się objawia niedobór witaminy D! Jak szybko można uzupełnić braki tej witaminy?
- Masz problemy skórne, albo wypadają ci włosy? Zbadaj poziom witaminy F w organizmie
- Domowe sposoby na pękające pięty. Zobacz, co działa na szorstką i suchą skórę stóp
- Tańsze leki w Polsce? To możliwe. Te ulgi na leki nie przysługują wszystkim! Sprawdź!
Stosunek cholesterolu HDL do LDL
Oznaczenie poziomu cholesterolu we krwi jest niewystarczające i jego poziom nie pozwala rozpoznać zaburzeń gospodarki lipidowej. Innym istotnym parametrem, oprócz poziomu frakcji HDL i LDL, jest odpowiedni stosunek tych stężeń.
Najkorzystniejszy jest wysoki poziom HDL przy jednocześnie niskim poziomie LDL.
Prawidłowy wynik HDL/LDL powinien wynosić 1:3-1:2. Stosunek ten określa lepiej ryzyko miażdżycy, zawału czy udaru niż oznaczenie cholesterolu całkowitego.
Co jeść, żeby obniżyć cholesterol?
- chude mięsa;
- ryby – zwłaszcza makrele, halibuty, węgorze i sardynki, ponieważ zawierają cenne dla organizmu kwasy Omega-3 i Omega-6. Kwasy tłuszczowe nie tylko chronią i wzmacniają serce, ale i obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów;
- Owoce – szczególnie jabłka i gruszki, najlepiej z dodatkiem cynamonu, który ma dobroczynny wpływ na poziom lipidów we krwi;
- warzywa – osobom z wysokim poziomem cholesterolu zaleca się spożywanie warzyw strączkowych ze względu na dużą zawartość białka i błonnika pokarmowego;
- płatki jęczmienne, kaszę jęczmienną;
- makaron razowy lub żytni;
- pieczywo razowe, żytnie lub z pełnego przemiału;
- chudy nabiał;
- jogurty i kefiry zawierające żywe kultury bakterii;
- czosnek, cebulę i szczypiorek;
- czerwony ryż, który zawiera substancję nazywaną monakoliną K. Jej działanie jest porównywalne do działania statyn – leków obniżających poziom lipidów, które są na receptę;
- oleje nierafinowane;
- orzechy włoskie, migdały.
W walce z wysokim cholesterolem istotna jest też aktywność fizyczna. Cholesterol odkłada się bowiem bezboleśnie w naczyniach krwionośnych, prowadząc do miażdżycy i innych chorób układu krążenia, a to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci w krajach rozwiniętych. Co ważne, ten problem wcale nie dotyczy wyłącznie osób otyłych, ale może dotknąć każdego.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?