Rewelacyjne powidła śliwkowe, konfitury z płatków róży, miody i aromatyczne nalewki wystąpią w rolach głównych plenerowej imprezy na Barbarce.
<!** Image 2 align=none alt="Image 196493" sub="Fot. Thinkstock">
Tym razem tradycyjne spotkanie na świeżym powietrzu „Grzybobranie na polanie” rozszerzone zostanie o „Jarmark produktów regionalnych”. A nasz region ma się czym pochwalić w tej dziedzinie. Smakołyki zaprezentują na wielu straganach regionalni producenci. Od nich można będzie kupić także przetwory do zimowej spiżarni. Zapowiadamy degustacje wędlin i serów, chleba ze smalcem i ogórkami kiszonymi, przepysznych ciast domowego wypieku. Zapraszamy na degustację zupy grzybowej ugotowanej z 20 kg borowików i podgrzybków przez Kamila Sakałusa, toruńskiego blogera kulinarnego. <!** reklama>
Impreza plenerowa będzie świetną okazją, by spędzić czas na łonie natury, a jednocześnie dowiedzieć się czegoś więcej na temat grzybów, nauczyć się wyplatania wiklinowych koszyków, czy zobaczyć wystawę poświęconą grzybom.
Dla uczestników przewidziano szereg tematycznych konkursów, gier planszowych i zabaw rodzinnych.
Ideą imprezy jest popularyzacja kultury grzybobrania, wiedzy na temat znajomości grzybów jadalnych i trujących, poznanie różnorodności biologicznej grzybów oraz ich znaczenia w otaczającej nas przyrodzie.
„Grzybobranie na polanie” połączone z „Jarmarkiem produktów regionalnych” odbędzie się 30 września od godz. 14 w Osadzie Leśnej na Barbarce. Organizatorami imprezy są „Nowości”, Szkoła Leśna na Barbarce wspierana przez markę Beretta oraz Toruńskie Stowarzyszenie Ekologiczne ,,Tilia”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?