Zobacz wideo: Wilki w gminie Zławieś Wielka
- Nie spodziewaliśmy się, że kolacja przyniesie aż tak duży dochód. 10 tysięcy zł to zysk z cegiełek (jedna kosztowała 100 zł i była wstępem na kolację), licytacji i datków wrzucanych do puszek. Miejsc w restauracji "Esencja" przygotowanych było 46, ale zmieścili się wszyscy przybyli goście, a było ich 60. Wśród nich m.in. lekarze, pracownicy UMK, sporo młodzieży. Wszystkie pieniądze przeznaczymy na pomoc osobom bezdomnym w Toruniu. W pierwszej kolejności - na leki, nasze dyżury medyczne i patrole interwencyjne w pustostanach, obiady - mówi Michał Piszczek, społecznik, współzałożyciel "Serca Torunia".
Polecamy
- Z Torunia do Bydgoszczy w pół godziny? 12 kilometrów nowej drogi zbliży miasta
- WIelkie wiosłowanie z WOŚP już w sobotę! Każdy "przepłynie" po 500 metrów
- Nie będzie lewoskrętów na jednym z najważniejszych skrzyżowań w Toruniu
- Śmiertelne pobicie na Studziennej w Toruniu. "Dżinks" z The War idzie do psychiatryka
Sztuka kulinarna w szczytnym celu. Oto co przygotowali kucharze z Torunia, Gdyni i Bydgoszczy
Pierwsza charytatywna kolacja na rzecz osób bezdomnych odbyła się w poniedziałkowy wieczór (23 stycznia) w restauracji "Esencja" przy ul. Szpitalnej. Wydarzenie nazywało się "Esencja Serc". Goście, którzy wykupili cegiełki i siedli przy stołach, mogli spróbować naprawdę niecodziennych przysmaków. Charytatywnie przygotowali je pasjonaci sztuki kulinarnej - kucharze z doświadczeniem i fantazją.
Pomysłodawca kolacji - Krzysztof Czerniawski - szef kuchni w "Esencji" przygotował czekadełko Amuse bouche i Intermezzo. Kucharze z tego lokalu natomiast - Cezary Wiśniewski i Heniek Lewandowski - zaskoczyli gości przystawką (rzodkiew z wegańską fetą, maliną i burakiem) oraz deserem (lody, czekolada, mus owocowy i nie tylko).
Polecamy
Zupą wodzianką (żyto, ziemniaki, boczek) podjął gości Radosław Buczkowski, właściciel bistro "Makówka" w Toruniu, nazywany guru kulinarnego zero waste. Drugą przystawkę natomiast — tatara z troci — przygotował Bartosz Wiśniewski, kucharz z restauracji "Scoria" w Bydgoszczy.
A dania główne? One także stały na najwyższym poziomie. Mazurskiego miętusa z kwaśną śmietaną i bursztynem przyrządzili doświadczeni kucharze z restauracji "Biały Królik" w Gdyni: Marcin Popielarz (patron restauracji) i Dawid Bielecki (szef kuchni).
Drugim daniem głównym było żebro wołowe z włoską kapustą, czerwonym winem, marchewką i ziemniakami. Tę potrawę przygotował Dawid Wojciechowski, szef kuchni w restauracji "Salt" w Copernicus Toruń Hotel.
Polecamy
- Toruń. "Chcę, żebyś zdechła!" - groził matce dziecka. Syna nie widział 3 miesiące
- Katastrofa. Czy toruński Specjalistyczny Szpital Miejski uda się uratować?
- Stacje Toruń Miasto i Toruń Wschodni będą remontowane na raty. Co się tam dzieje?
- XI Marszałkowski Bal Dobroczynny. Zobacz, kto bawił się w CKK Jordanki w Toruniu
Dodajmy, że zgodnie z planem degustacji tych przysmaków towarzyszyła muzyka na żywo zespołu "Love Street", relacje społeczników "Serca Torunia" z ich działalności, a także licytacje kolacji w innych lokalach. Było smacznie, ciekawie, serdecznie.
Ta kolacja to wielki sukces. "Chcemy, by rozpoczęła cały cykl"
Michał Piszczek i pozostali społecznicy z "Serca Torunia" kolację podsumowują krótko: rewelacja! -Jak wspomniałem, takiego zainteresowania gości i tylu zebranych pieniędzy naprawdę się nie spodziewaliśmy. Jeszcze raz dziękujemy Krzysztofowi Czerniawskiemu i "Esencji" za pomysł i organizację wydarzenia. I już wszyscy wiemy, że chcemy by podobne kolacje charytatywne odbywały się cyklicznie - rotacyjnie w różnych lokalach toruńskich - podkreśla Michał Piszczek.
Oczywiście, jeśli ktoś nie może się doczekać kolejnej kolacji, a chce wesprzeć pomoc osobom bezdomnym w Toruniu, może to uczynić inaczej. Wszystkie namiary znajdzie na facebookowym profilu "Serca Torunia".
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?