MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Filmowo i kulinarnie

Paulina Błaszkiewicz
Paulina Błaszkiewicz
W poniedziałek, w pierwszym dniu imprezy, gośćmi festiwalu byli: znany polski kucharz Karol Okrasa oraz prof. Jarosław Dumanowski z UMK, znawca historii jedzenia.

W poniedziałek, w pierwszym dniu imprezy, gośćmi festiwalu byli: znany polski kucharz Karol Okrasa oraz prof. Jarosław Dumanowski z UMK, znawca historii jedzenia.

<!** Image 3 align=none alt="Image 200115" sub="W odnowionej Od Nowie są wreszcie odpowiednie warunki, aby organizować duże imprezy z udziałem licznej publiczności [Fot.: Sławomir Kowalski]">Dziś organizatorzy zapraszają na spotkanie z Agnieszką Glińską oraz warsztaty pod hasłem „Food Art”, które poprowadzi Izabela Hubala.

W trakcie warsztatów „ Food Art” uczestnicy będą mogli zapoznać się z tajnikami sztuki bento. Jest to japoński sposób przygotowania posiłków na wynos. Najważniejsze nie jest tu samo jedzenie, ale przede wszystkim wyrafinowana kompozycja, która jest przygotowana z różnych składników. Wszystko składa się na artystyczny i przede wszystkim zdrowy posiłek zamknięty w jednym pojemniku. <!** reklama>

Warsztaty oprócz tego, że uczą efektownego przygotowywania posiłków, mają na celu uświadomienie, jak ważne jest zdrowe odżywianie, które nie jest kojarzone z daniami zamawianymi na wynos. Dzięki nim uczestnicy będą mogli dowiedzieć się, jak przygotowywać zdrowe, smaczne i efektowne potrawy.

Po warsztatach na uczestników festiwalu czeka spotkanie ze znaną montażystką Agnieszką Glińską, na które zaprasza Justyna Bieluch.

W trakcie spotkania Agnieszka Glińska wyjaśni, na czym polega jej zawód, zdradzi tajniki sztuki montażu oraz opowie o pracy nad swoimi filmami, m.in. : „ Yuma”, „Kret”, „Wszystko, co kocham” czy „ Matka Teresa od kotów”.

Po spotkaniu z Agnieszką Glińską odbędą się dwie prelekcje. Pierwszą, pt. „Popcorn movie - próba lekkostrawnej definicji” poprowadzi Radosław Osiński. Druga prelekcja, pt. „Od butburgera po kuchenny erotyzm w 9 i pół tygodnia”, którą poprowadzi Piotr Waśniewski, będzie poświęcona siedmiu scenom „konsumpcji”, które na stałe wpisały się do historii światowego kina.

Na zakończenie drugiego dnia Festiwalu Przejrzeć Kino od Kuchni zaplanowano pokaz filmu pt. „Soul Kitchen” w Kinie Studenckim Niebieski Kocyk.

Niemiecki film w reżyserii Fatiha Akina to historia Zinosa - chłopaka prowadzącego słabą restaurację. Po tym, jak zostawia go dziewczyna, całkowicie zaniedbuje lokal, który powoli zaczyna upadać. Na szczęście pracownicy mają własny pomysł na prowadzenie lokalu i dzięki ich aktywności, mieszkańcy Hamburga zaczynają coraz częściej do niego zaglądać. To film idealny na wieczór dla wszystkich zainteresowanych tematyką szeroko rozumianej sztuki kulinarnej.


We wtorek na festiwalu:

godz. 17-18.30: warsztaty „Food Art”- wstęp 5 zł

godz. 18.30-19.30: spotkanie z Agnieszką Glińską, wstęp wolny

godz. 19.30-20: prelekcje

godz. 20: film pt. „Soul Kitchen”, bilety - studenci 5 zł, pozostałe osoby 10 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska