Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Taki wpływ na Twoje ciało ma jedzenie gotowanych ziemniaków

mfred
Takie są skutki nadmiernego spożywania ziemniaków.>>>>>> SPRAWDŹ
Takie są skutki nadmiernego spożywania ziemniaków.>>>>>> SPRAWDŹ
Ziemniaki w Polsce pojawiły się w XVII wieku. Od tego czasu trwa ich nieustanne królowanie na polskich stołach. Są podstawą naszych obiadowych dań. Ostatnio co prawda popularność zdobywają również posiłki przyrządzane bez ziemniaków, jednak sporo Polaków nadal nie wyobraża sobie obiadu bez tego warzywa. Ziemniaki mają sporo składników odżywczych w tym potasu i błonnika. Jednak spożywanie wielkich ilości ziemniaków ma swoje ciemne strony i powoduje skutki uboczne. Sprawdź, jakie dokładnie!

Co zawierają ziemniaki? Warto je jeść

W powszechnym odczuciu uważa się, że ziemniaki są tuczące. Nie do końca jest to prawdą. Nie mają w swoim składzie tłuszczów, i nie są kaloryczne – 100 g ziemniaków to około 76 kcal. W ziemniakach znajduje się sporo witamin z grupy B, ale najwięcej, bo aż około 440 mg/100 g, znajdziemy w nich potasu. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.

Oprócz potasu w ziemniakach można odnaleźć również:

  • cynk,
  • fosfor,
  • jod,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • witaminę A
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • foliany,
  • beta-karoten.

Zawartość błonnika pokarmowego w ziemniakach sprawia, że poprawiają trawienie i perystaltykę jelit. Błonnik powoduje także zwiększenie objętości treści pokarmowej, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo neutralizuje zakwaszające działanie produktów zbożowych i mięs. Pomagają zatem w eliminacji kwasu w żołądku – mają działanie zasadotwórcze.
Ziemniaki mają zatem wiele pozytywów dla naszego organizmu. Spożywanie ich jednak w nadmiarze może wywołać skutki uboczne.

Polecamy

Skutki uboczne jedzenia ziemniaków

Ziemniaki ze względu na dużą wysoki indeks glikemiczny, nie są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Cukier zawarty w bulwach ziemniaków, jak czytamy na stronie zywienie.abczdrowie.pl szybko trafia do krwi i podnosi w niej poziom cukru. Ponadto skrobia w ziemniakach pod wpływem obróbki termicznej staje się łatwiejsza do strawienia, co tym bardziej może przyczyniać się do wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Ryzyko nadwagi

Ziemniaki zjadamy pod różnymi postaciami. Jedzenie chipsów, frytek, smażonych talarków zwiększa ryzyko otyłości. Tak podane ziemniaki są ciężkostrawne i kaloryczne. Z kolei po zjedzeniu tradycyjnie przygotowanych ziemniaków poziom cukru w organizmie szybko rośnie i potem równie szybko spada, co powoduje uczucie głodu, a więc mamy tendencje do podjadania i utrwalania złych nawyków żywieniowych.

Polecamy

Wymioty i biegunka po spożyciu ziemniaków

Rośliny psiankowate, do których należy ziemniak, zawierają solaninę. Z reguły występuje ona w pędach. Jeżeli chodzi o ziemniaki, jest ona obecna również w tych bulwach, które są jeszcze niedojrzałe. Spożycie takich ziemniaków może powodować wymioty, a także biegunkę.

Ziemniaki i problemy z trawieniem

W ziemniakach zawarta jest skrobia. Osoby, których organizm jest podatny na wpływ skrobi, mogą doświadczać problemów z trawieniem i wzdęć. Zjedzenie nadmiernej ilości ziemniaków może powodować również bóle brzucha. Ma to związek z zawartością cukrów w skrobi.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska